Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзници или врагове са мравките по божурите?

03 юни 2024, 07:22 часа
Реклама

Божурите цъфтят в края на май - началото на юни. По това време те украсяват нашите градини с красивите си сферични цветя от бяло, розово и червено. Точно тогава и мравките често се събират върху пъпките на тези цветя.

Мравки върху божурите: защо има толкова много от тях?

Преди цъфтежа пъпките на божура отделят захари, аминокиселини и липиди, които са изключително привлекателни за мравките. Те жадуват за сладко, така че миризмата на нектар, отделян от божурите, ги привлича като магнит.

По този начин присъствието на мравки върху божурите е естествено явление, което се дължи на биологията на тези насекоми и цикъла на развитие на растението.

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

Мравките вредят ли на божурите?

Оказва се, че малките дупки и други следи, които оставят след себе си мравките, нямат ефект върху последващия цъфтеж или здравето на храста. Напротив, те могат да бъдат полезни, защото отблъскват други, по-вредни насекоми от растенията.

Единственият път, когато мравките могат да представляват непряка заплаха за божурите, е когато са привлечени от медена роса, произведена от листни въшки. Мравките защитават листните въшки, защото медената роса е деликатес за тях. От друга страна, листните въшки могат сериозно да навредят на божурите, като изсмукват соковете от растението, което води до изсъхване на издънките и цветята.

Засаждане на божур: Ето как

Как да се справим с мравките по божурите?

Ако след щателна проверка не откриете листни въшки по божурите, можете спокойно да оставите мравките на мира.

Ако намерите листни въшки, смучещи растителен сок, трябва да премахнете всички тези насекоми.

Най-добър ефект се постига чрез пръскане на растения срещу листни въшки със специални домашни средства:

·       Сив (перилен) сапун - разтворете около 30 гр. сапун в литър вода. Тази смес веднага е подходяща за пръскане на растения.

·       Оцет –100 милилитра оцет на 1 литър вода, съотношение 1 към 10. За да подобрите ефекта, можете да добавите малко количество течност за миене на съдове.

·       Чесън– около 200 г се нарязват на ситно и се заливат с 10 л вода. Оставете сместа за 24 часа, прецедете и спреят е готов за употреба.

·       Глухарче – Съберете около 40 грама глухарче, залейте листата и корените с 10 литра вода. Оставете тази отвара за няколко часа. След това се прецежда и имаме спрей за борба с листните въшки.

·       Лук – за пръскането ще ни трябва килограм лук, нарязваме го и заливаме с около 10 литра вода. След това го варете за около половин час. Охладете бульона и го прецедете.

·       Коприва - инфузия от коприва не само ще помогне да се справите с листните въшки, но и ще подхрани растенията, тъй като този плевел съдържа много микроелементи. 1 кг коприва, нарежете я на ситно и залейте с 10 л вода. Оставете тази смес за около две седмици, като разбърквате. След това време се образува силен тор за пръскане, който трябва да се разреди с вода в съотношение 1 към 10.

Ако домашните средства не помогнат, тогава трябва да се обърнете към готови аерозоли за листни въшки, които можете да закупите в градински магазини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес