Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Становището на опитен градинар: Вредна ли е чешмяната вода за стайните растения

02 юли 2024, 05:15 часа
Реклама

Поливането на растенията е доста сложна ситуация - да се определи най-подходящото време за това и колко вода им е необходима са сложни въпроси, с които всички любители на растения са добре запознати. Но забавлението не свършва с това, защото видът на водата, която давате на стайните си растения, също може да има значение.

Още: Специалист разкрива защо е по-добре да поливате растенията си сутрин

Като знаем, че някои общини предупреждават да не се пие нефилтрирана чешмяна вода, се замисляме: Можете ли наистина да използвате същата вода за вашите листни приятели? Специалист по градинарство уточнява доколко е вредно да поливате стайните си растения с чешмяна вода.

Можете ли да използвате вода от чешмата за растенията?

Според Джъстин Хенкок, градинар в компания, която отглежда повече от 1500 сорта растения на площ от 21000 декара, използването на чешмяна вода в повечето райони е напълно нормално.

Макар че той добавя: "Рядко, но в някои общности може да има по-високи количества флуорид от някои чувствителни към флуорид растения (Calathea, Spider Plant, Dracaena и др.). Но дори и да се случи да живеете в някой от тези райони, можете да "разредите" чешмяната си вода с дъждовна вода, дестилирана вода, бутилирана вода и т.н., за да намалите концентрацията на флуорид до приемливи нива."

Какво да правите, ако не искате да използвате вода от чешмата?

Ако не искате да използвате вода от чешмата, поради съображения за безопасност или други причини, Хенкок препоръчва да разреждате водата от чешмата с дъждовна вода, бутилирана вода или дестилирана вода, вместо да използвате един от тези източници почти изцяло. (Освен ако, разбира се, нямате лесен достъп до достатъчно количество дъждовна вода чрез дъждовни варели, които събират водата, изтичаща от покрива ви).

Има ли други минерали, за които трябва да се притеснявате?

"Хлорът има репутацията на вреден за стайните растения, но това до голяма степен е мит", казва Хенкок. Той обяснява, че в повечето големи райони количеството на използвания хлор е далеч под прага за причиняване на вреди на растенията.

Съществуват много препоръки чешмяната вода да се оставя навън за една нощ, за да може хлорът да се разсее от водата. Но Хенкок казва: "Много общини вече пречистват водата си с форма на хлор, която не се разтваря, така че не е необходимо да оставяте водата си навън." Така че едно нещо по-малко, за което трябва да се притеснявате!

Има ли значение мекотата или твърдостта на водата?

Хенкок казва, че може да има значение - омекотената вода обикновено се третира с натрий и с течение на времето той може да се натрупа в почвата на вашето растение, което води до повяхване на листата и забавяне на растежа на растенията. (Хенкок предлага редовно да промивате почвата с вода, която не е омекотена, за да предотвратите това.)

Той също така посочва, че твърдата вода може да има по-високо рН от това, което някои стайни растения предпочитат, и "многократната ѝ употреба може потенциално да повиши рН на средата в саксията на вашето растение". В тази връзка той препоръчва периодично разреждане или промиване на почвата и в тази ситуация.

Още: 10 съвета от специалист за грижа за стайните папрати

Има ли най-добър тип вода за растенията?

Хенкок казва, че дъждовната вода обикновено се смята за най-добрата, защото е естествена, но "в по-голямата част от местата чешмяната вода, дъждовната вода, бутилираната вода и т.н. са напълно подходящи. Да се уверите, че не използвате твърде много или твърде малко вода за вашите стайни растения, е много по-важен въпрос, отколкото самият вид вода".

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес