Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини зелето да НЕ оформя зелеви глави

26 май 2023, 15:31 часа

Зелето е прохладна сезонна култура, предпочитана от градинарите и често може да я срещнете в домашната градина. Можете да отглеждате зелето два пъти годишно. Някои сортове зеле ще отнеме до 88 дни, за да образуват глави. Ако се чудите кога зелето ще пусне кочан, може просто да се наложи да изчакате по-дълго или вашите растения може да бъдат стресирани от неподходяща култура или температури. Има много причини за липсата на кочан.

Можете да очаквате да видите глави на зелето след приблизително 71 дни със зелено зеле. Червеното зеле отнема малко повече време, а зелето Nappa ще образува малки кочани само за 57 дни.

Осигурете добра реколта от ЗЕЛЕ, като поливате правилно: Ето как

Понякога оформянето на зелеви глави се случва по-добре във влажните, леко затоплящи условия на пролетта, отколкото в хладните дни на есента. На пакета със семена ще разберете за дните на сеитба до прибирането на реколтата.

Има няколко културни и температурни елемента, които може да са причината зелето да не оформя кочан. Излишният азот може да накара растението да образува повече листа, които са хлабаво задържани и не образуват глава.

Ранното увреждане от червеи може да попречи на растението да развива. Клубното гниене във влажни алкални почви е друга причина, поради която зелето няма да образува глава. Друго, което ще повлияе негативно на зелето, е лошото отглеждане или засаждане на разсад, когато температурите са 27 градуса или повече.

Подходящи условия за разсад от ЗЕЛЕ през пролетта, за да имате успех

Как да накарам зелето да се изправи?

Засяване на зелето в точното време е от решаващо значение за формирането на зелевите кочани и доброто му развитие. Зелето ще изчезне или ще изпрати цветя, за да постави семена, ако е изложено на температури под 7 градуса.

Също така ще откриете, че зелето не връзва глава, ако е изложено на изключително високи температури. Затова трябва да осигурите температури между 13-18 градуса, за да имате богата реколта.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес