Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако нямате достатъчно място в градината си, отглеждайте лук по този начин

05 май 2022, 06:30 часа

В случай че сте любители на лука и с удоволствие се възползвате от неговите лечебни свойства, не бива да се лишавате от вкусния и полезен зеленчук, само защото нямате достатъчно място в градината си. Затова може да предприемете този изобретателен и практичен подход в отглеждането на лук по така наречения вертикален метод.

Реклама

Необходими материали:

4 квадратни метра мрежа

5 дъски, дълги по 50 сантиметра

2 парчета найлон

пирони или винтове за дърво

дървени стърготини

Начин на изработка:

От дъските и пироните направете стабилна рамка с форма на пирамида. Основата й може да бъде 100х30 сантиметра, а височината 1 метър. Покрийте "пирамидата" с мрежа, а страничната стена затворете плътно с найлон. Запълнете рамката със стърготина, притиснете я добре и я полейте с вода за по-голяма плътност. След това я затворете и от другата страна с найлон.

Инсталирайте готовата конструкция в двора си и засадете луковиците (с коренчетата навътре) в съответните места, определени от квадратите на мрежата.

Ако имате система за капково напояване, може да я поставите така, че да се поддържа постоянна влажност на стърготините, без те да се отмиват. В противен случай може да поливате лука по обичайния начин чрез лейка или слаба струя на маркуча с вода. Не след дълго ще се радвате на своя домашно произведен и свеж зелен лук.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес