Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

27 септември 2024, 19:51 часа

Октомври е страхотно време да направите ранни сеитби и засаждения на цветя, плодове и зеленчукови култури, които ще ви дадат преднина за предстоящата година. В полето със зеленчуци можете да започнете с лук, чесън, боб и грах, като използвате отлично голата почва и ще получите по-ранни култури през следващия сезон. Октомври също бележи началото на сезона за засаждане на голи корени, така че можете да засадите ябълки на голи корени, круши и други овощни дървета, заедно с плодни храсти като касис и цариградско грозде.

Вижте още: 12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

Днес ви представяме 6 зеленчука, които да засадите в градината си през октомври:

Грах

За ранна реколта от грах през ,следващата пролет засейте издръжливи сортове като „Avola“ и „Meteor“. Засейте директно в 5-сантиметрови сеялки в земята или в улуци или корени, за да ги засадите след няколко седмици. Октомври също е подходящо време за засаждане на грах, засят в корени или в улуци през септември.

Салати

Салатите са една от най-лесните за отглеждане култури. От октомврийска сеитба може да получите малка реколта преди зимата, но след това растенията ще изпаднат в латентност и ще започнат да растат отново през март, когато ще ви осигурят ранна реколта от пресни листа от салата. Сеят се директно в добре подготвена почва или в саксии. Покрийте ги, за да се предпазите от най-лошото време, или преместете саксиите в оранжерия или нещо подобно за подслон.

Боб

Засят през октомври, бобът ще покълне и ще порасне, преди да влезе в зимен покой. След това, когато температурите се повишат отново през пролетта, той ще се развихри напред и ще ви осигури пролетна реколта няколко седмици по-рано от растенията, засети през пролетта. Засейте директно в почвата или в многоклетъчни тави.

Карфиол

Сортовете карфиол за ранно лятно отглеждане като „Снежна топка“ могат да се засят сега, за да презимуват, и след това да се разсадят през пролетта. Засейте в многоклетъчни тави и разредете до един разсад на клетка. Дръжте под капак, например в оранжерия или студена рамка, и след това засадете през пролетта.

Вижте още: Защо през есента опитните градинари слагат кафява захар в градината

Чесън

Засадени през есента, скилидките чесън ще пуснат корени преди зимата и ще имат преднина при пролетно засятия чесън веднага щом температурите се повишат отново, като реколтата ще започне до началото на лятото. Изберете смес от разновидности с мека и твърда врата за добра комбинация от вкусове и приложения. Засадете в многоклетъчни тави или малки саксии за засаждане по-късно, ако имате тежка почва.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес