Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

19 май 2024, 16:00 часа
Реклама

Това, което правят руснаците в окупираните от тях украински територии с местното население, е дори по-лошо от вършеното от нацистите. Тов разказа партизанинът Артьом Карякин с позивна "Изток" пред YouTube канала online.ua (ВИДЕО най-долу в текста). 

Реклама

Карякин е доброволец и участва в съпротивителното движение срещу нашествениците още от 2014 г. Тогава той избира да остане на окупираната територия в Луганска област, която под руски диктат се самопровъзгласява за т.нар. Луганска народна република (ЛНР) - 8 години живее в окупираната Кадиевка и участва в партизанското движение, но след загубата на близките си решава да напусне и се премества на контролираната от Киев територия. От лятото на 2022 г. официално се присъединява към Украинските въоръжени сили.

За зверствата на руснаците светът тепърва ще научава

Още: Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

"Това, което правят руснаците на окупираните територии, е дори по-лошо от онова, което са вършели нацистите. Мъченията и екзекуциите на хора от страна на нацистите са общоизвестни факти, за които всички знаем. За руската окупация много неща още не знаем, това тепърва предстои да се научава", разказа военният.

"В освободените селища (като Буча и Гостомел в Киевска област - бел.ред.) видяхме някои примери, но когато влезем отново там [в Луганск], ще намерим десетки хиляди гробове на хора без крайници или нарязани на части - тогава светът ще разбере, че това е много по-страшно, отколкото Нацистка Германия. Аз самият съм бил под окупация и мога да разкажа какво съм видял и при това далеч не всичко съм видял."

Още: ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

"Руснаците вкарват в мазетата хора по всякакъв повод - като се започне от това, че са проукраински настроени, и се стигне до най-банални битови пререкания с някой колаборант на руснаците. Хората ги откарват в мазетата без да съобщят официално за това никъде - нито на ФСБ, нито в прокуратурата, нито в съда. Държат ги там два месеца, пребиват ги, подлагат ги на различни издевателства - съответно човекът "признава" всичко и чак тогава го изкарват от мазето и вече го арестуват официално и го предават на следствието".

Дали може човек да бъде спасен от мазето? На този въпрос Карякин отговаря, че е имало отделни случаи - било при обмен на пленници, било за откуп. Но тези случаи са малко. А всичко това за руснаците е начин да манипулират Украйна, да оказват натиск върху държавата Украйна - чрез живота на тези украинци.

Още: „Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

Още повече, казва той, защото за руснаците обменът на пленниците не е особено важен - животът на самите руснаци, воюващи на фронта, за тях не е ценност, тъй като повечето от тези воюващи са бивши затворници. Те и да бъдат освободени при някоя размяна, после ги връщат обратно на фронта.

В тази война вече няма правила - нито от руска, нито от украинска страна

"Вече няма правила в тази война нито от руска, нито от наша страна. Трябва да се разбере, че руснаците вече не се колебаят да вършат най-отвратителни неща с възможно най-жестоки методи срещу нас. Те самите премахнаха всякакви правила и норми на водене на бойните действия", казва още в интервюто Карякин.

Още: Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Партизанските действия в окупираната Луганска област няма да утихнат

Военният разказва, че в Луганск поддържа връзка със стотици информатори - украинци, останали под окупация, които следят и докладват на партизаните за действията на окупаторите. Той самият през последните две години е работил с над 300 такива информатори.

"Никой от тези хора не получава пари за информацията, която предоставя, както някои се заблуждават - напротив, тези хора са мотивирани единствено от това да помогнат на страната си, на Украйна. Всеки от тях разбира, че изпращайки ми съобщение с информация, ако бъде заловен, рискува минимум 12 години затвор само за едно съобщение или дори смърт."

Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес