Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия търси по цял свят мъртви деца, за да използва самоличността им за своите агенти

03 юли 2024, 16:22 часа
Реклама

Русия издирва по света мъртви деца, за да открадне тяхната самоличност и да я използва за тайната си разузнавателна агентура. Това става ясно от обширно разследване на телевизионния канал ARD.

Авторът на разследването Флориан Фаде коментира основните моменти от него пред главния редактор на BILD Паул Ронцхаймер като напомня и нашумелия случай от 2013 г. на двама руски агенти, които бяха съдени в Германия и след това екстрадирани в Русия. Двамата са живели дълги години в Германия, представяйки се за обикновено семейство под фалшивите имена Андреас и Хайдрун Аншлаг, и дори тяхната дъщеря не е знаела, че родителите й са шпионирали за Москва от 80-те години на миналия век. 

Още: Москва иска "незабавно освобождаване" на рускинята, арестувана в Дания за шпионаж

"Тези хора живеят сред нас с години и даже цели десетилетия с напълно фалшива самоличност. Понякога създават семейства, в които дори децата не знаят истинската съдба на родителите си, не знаят, че са руснаци, че имат роднини в Русия и т.н. <..> Такива нелегални агенти са характерни преди всичко за Русия. Те правят това вече над 100 години - програмата е създадена в ранните години на СССР, а след това и под ръководството на КГБ.

Особеното е, че тези хора се изпращат в съответната държава с напълно фалшифицирана самоличност - понякога на базата на действителни личности от реалния живот, чиято самоличност е заимствана. Предимно става въпрос за деца. Руски и бивши съветски дипломати са обикаляли гробища по цял свят, включително в Южна Америка и Африка, записвали са имената и датата на раждане на починали деца, защото за тях малко неща са известни и бързо може да се използва личността им. След това те са фалшифицирали свидетелства за раждане в тези страни и така са създавали легенди. Самоличностите на тези деца са били откраднати и използвани от шпиони", казва авторът на разследването Флориан Фаде.

Още: Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес