Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Унгария не говори от името на ЕС": Външни министри готвят бойкот на Орбан

15 юли 2024, 11:45 часа • 2630 прочитания

Министрите на външните работи на Европейския съюз са готови да пренебрегнат Унгария, като организират своя собствена среща на върха по външните работи през август, вместо да пътуват до Будапеща за събитието на премиера Виктор Орбан, пише Politico.

Унгария, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, планира да бъде домакин на среща на високо равнище по въпросите на външните работи в Будапеща на 28-29 август — отлична възможност за Орбан да се опита да оформи дневния ред на външната политика на блока и за неговия министър на външните работи Петер Сиярто да стои в светлината на прожекторите, пише още американското издание. 

Бойкотирането цели да спре "попътния ватър за Орбан" - говорителят на ЕК Ерик Мамер потвърди няколко часа по-късно, че Урсула фон дер Лайен няма да посещава неофициалните срещи, организирани от унгарското председателство. ОЩЕ: САЩ направиха на пух и прах мисията за мир на Виктор Орбан

Причината за бойкота - "мисията за мир" на Орбан

Много външни министри търсят начин да избегнат поредното пропагандно шоу на Орбан след като той попречи на помощта за Украйна и заради неговите самозвани мирни посещения при Владимир Путин и Си Дзинпин, които той не координира с другите 26 национални лидери на ЕС.

Припомняме, че Орбан пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли и се впусна в "мисия за мир", посещавайки украинския президент Володимир Зеленски, руския диктатор Владимир Путин, китайския лидер Си Дзинпин, срещата на НАТО във Вашингтон и накрая - бившия американски президент Доналд Тръмп.

Унгарският премиер е обвиняван, че настоява за прекратяване на огъня и след това за мир в Украйна, без да се съобразява с формулата на Зеленски, а вместо това се доближава повече до исканията на Путин. А те са абсурдни за Киев и Запада - демилитаризация на Украйна, т.е. капитулация, за да има мир, и предаване от Украйна на Русия на незаконно окупираните от армията на Путин украински земи. ОЩЕ: Орбан по стъпките на Путин: Каква е сладката му тайна цел в Украйна?

Как ще стане бойкотът? На ход е Борел

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел ще свика министрите на „официален“ съвет по външните работи по същото време на срещата на върха на Орбан, според трима дипломати от ЕС, запознати пряко с плана и пожелали анонимност поради чувствителния характер на хода. С други думи ще има паралелна среща на външните министри. 

„Ако има официален съвет по външни работи, организиран от върховния представител Борел същия ден, министрите няма да могат да отидат в Будапеща“, каза един от дипломатите.

Друг добави, че, бойкотирайки срещата в Будапеща, външните министри искат да „изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС“.

Планът вече е обсъден неофициално с няколко страни от ЕС, включително Франция и Германия. В сряда екипът на Борел ще представи плана на 27-те постоянни представители на ЕС, е информацията на Politico. Други министри на страните от ЕС са готови да проявят хладно отношение към Унгария.

Изглежда това не е невъзможно, тъй като на първата среща на унгарското председателство, организирана в Будапеща за обсъждане на индустриалната политика, се появиха само седем министри от други страни. На срещата нямаше и нито един еврокомисар. ОЩЕ: Погледът на Мелони към Орбан разби социалните мрежи: Вижте СНИМКАТА, която направи фурор

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес