Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът в Москва не пусна обвинената за взривяването на руски военен блогър

24 април 2023, 17:17 часа • 929 прочитания

Дария Трепова, обвинена за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски чрез взривяване на кафене в Санкт Петербург, ще остане задържана под стража поне още шест седмици. Това реши Московският градски съд в понеделник.

26-годишната жена е с обвинение за терористични престъпления след експлозията на 2 април, при която загина Татарски и бяха ранени над 40 души.

ОЩЕ: Бомбата в Санкт Петербург: коя е Дария Трепова

Решението на съда в Москва от днес потвърждава предишно решение на Басманния районен съд, също в руската столица, според което Трепова трябва да бъде задържана под стража поне до 2 юни, докато разследването се води.

Трепова, която участва в изслушването в понеделник чрез видеовръзка от център за предварително задържане, заяви, че "много съжалява" за случилото се и всеки ден се моли за здравето на жертвите, съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости". По искане на следователя останалата част от съдебното заседание се проведе при закрити врата, тъй като "материалите, които се разглеждат в съда, съдържат тайните на предварителното разследване".

В Русия е стандартна процедура заподозреният да остане в ареста за определен период от време, докато тече съдебният процес.

Татарски беше един от най-откровените и ултранационалистически настроени военни блогъри в Русия, известен с пламенните си провоенни коментари и периодични критики към неуспехите на Москва на бойното поле.

Руските служби продължават да свързват украинските със смъртта на пропагандиста. ФСБ и Следственият комитет на Руската федерация са установили съучастник в убийството на военния блогър, зад когото стоели украинските специални служби, съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС по-рано този месец. Тя се позова на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"Установено е, че убийството на М. Фомин (истинското име на Татарски), заедно с Д. Трепова, е подготвено от член на украинската диверсионно-терористична група, гражданина на Украйна Юрий Денисов, роден през 1987 г. Чрез експресна куриерска служба, през посредник, той ѝ е предал в Москва взривно устройство, замаскирано като гипсов бюст на военен комисар", гласи съобщението, цитирано от руската медия. Тук става въпрос за статуетката, която Трепова подаде на Татарски в кафенето и която се взриви.

"Денисов, по указание на украинските специални служби, през февруари 2023 г. пристига от Киев, през територията на Латвия, в столичния регион, където събира информация за начина на живот и местата за посещение на М. Фомин. За тази цел той купува автомобил и наема апартамент в близост до местоживеенето му", твърдят от ФСБ.

ОЩЕ: Русия погреба с почести взривения пропагандист Татарски, Пригожин донесе чук (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес