Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Силен сигнал от Зеленски": Рюте обяви кога ще обсъдят плана на Зеленски в НАТО

16 октомври 2024, 19:57 часа • 1048 прочитания

„Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят „Плана за победа“, начертан от украинския лидер Володимир Зеленски, по време на двудневни разговори, които започват на 17 октомври в Брюксел“. Това заяви генералният-секретар на алианса Марк Рюте, предаде АФП.

„Без съмнение планът ще бъде поставен на масата тази седмица“, каза Рюте. Той добави, че „очевидно“ съюзниците обсъждат плана, който призовава за засилена подкрепа от страна на Запада, включително покана за присъединяване към НАТО.

Още: НАТО с първа реакция за плана за победа на Украйна

Представеният на 16 октомври план на Зеленски за прекратяване на руската инвазия посочва като първи приоритет незабавното предложение за членство в НАТО. Това предизвика предупреждението на Кремъл, че Киев тласка алианса към „пряк конфликт“ с Русия.

Страните от НАТО обявиха, че Украйна е на „необратим път“ към членство, но САЩ и Германия се противопоставиха на незабавното влизане. Вашингтон и Берлин смятат, че това на практика ще постави алианса във война срещу ядрената Русия.

Още: "Няма да ни сплашиш": Марк Рюте с послание към Путин от новата база на НАТО за Украйна

Запитан по този въпрос, Рюте потвърди позицията на НАТО, като заяви: „Днес не мога да очертая точно какъв ще бъде пътят, но съм абсолютно уверен, че в бъдеще Украйна ще се присъедини към нас“.

Киев е изправен пред нарастващ натиск да намери стратегия за изход, тъй като войските му търпят загуби на бойното поле. Същевременно Москва засилва ударите си по инфраструктурата.

Още: НАТО започва мащабни учения за ядрено възпиране (ВИДЕО)

Рюте нарече плана, представен на 16 октомври, „силен сигнал от Зеленски“ - като същевременно предупреди: „Това не означава, че аз мога да кажа, че подкрепям целия план“. „Планът има много аспекти и много политически и военни въпроси, които наистина трябва да уточним с украинците, за да разберем какво стои зад него, да видим какво можем да направим и какво не можем“, добави той.

„Междувременно ще продължим да предоставяме огромна военна помощ на Украйна. Русия трябва да разбере, че ще продължим да правим това, докато те продължават военните действия“, каза генералният секретар.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес