Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ливански кмет загина при израелски удар в южната част на страната (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 13:43 часа • 557 прочитания

Най-малко шестима души, включително местният кмет, са били убити при израелски въздушни удари по южния ливански град Набатие на 16 октомври.

Кабинетът на ливанския министър-председател обвини Израел, че „умишлено“ е нанесъл удар по сградата, в която се е провеждало заседание на Общинския съвет. Местният управител описва ударите като „огнен пояс“. Израел твърди, че е ударил „десетки“ цели на шиитската групировка "Хизбула" в района.

Ударите бяха нанесени, след като Израел порази ливанската столица Бейрут за първи път от пет дни насам: Израел пак порази Бейрут - целта е била оръжейно депо на "Хизбула".

Вижте видео тук, като натиснете върху активния линк pic.twitter.com/xaDUGAmvIg.

Ударът по Набатие: разказва очевидец

Очевидец описва ситуацията в Набатие пред BBC като „неистов ужас“ и казва, че в рамките на 30 минути градът е бил подложен на поне 9 силни въздушни удара. Местният жител добавя, че един от въздушните удари е попаднал в сградата на общината в Набатие, където кметът е присъствал на заседание на кризисния щаб за справяне с хуманитарната ситуация в града. Очевидецът е видял линейки, които са се придвижвали към мястото на инцидента, за да помогнат в издирването и спасяването.

Министерството на здравеопазването на Ливан потвърди удара, като заяви, че по първоначална информация са загинали петима души. По-късно стана ясно, че жертвите са поне 6, а 43 други са пострадали.

Само преди дни израелски удари унищожиха пазара в град Набатие.

Още: Зам.-лидерът на "Хизбула": Израел иска да контролира всички мюсюлмани, но съпротивата никога няма да бъде победена

Израел твърди, че е унищожил подземна инфраструктура на "Хизбула"

В своя публикация Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщават, че са „нанесли удари по десетки цели на терористите от "Хизбула" в района на Набатие и са разрушили подземната инфраструктура, използвана от силите „Радуан“ в Южен Ливан.

„Целите включват обекти на терористичната инфраструктура, командни центрове на "Хизбула" и съоръжения за съхранение на оръжия, които са били вградени от "Хизбула" в непосредствена близост до гражданска инфраструктура, използвайки цивилното население като жив щит", твърдят ЦАХАЛ.

Още: Катар: Израел умишлено разшири войната в Ливан, за да прокара предварително подготвени планове

Ливанският премиер осъди ударите

Премиерът на Ливан Наджиб Микати заяви, че „тази нова агресия, съчетана с всички престъпления, извършени от израелския враг срещу цивилни граждани, е замисъл на света, който умишлено мълчи за престъпленията на окупацията, което я насърчава да продължава да върши нарушенията и престъпленията си“.

Той също така постави под съмнение смисъла на искането за прекратяване на огъня от страна на ООН, „ако всички държави по света не са в състояние да възпрат една явна агресия срещу ливанския народ".

„Какво може да възпре врага от престъпленията му, които стигнаха дотам, че се насочиха към мироопазващите сили в южната част на страната? На какво решение може да се надяваме в светлината на тази реалност?“, пита Микати, цитиран от BBC.

Още: Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес