Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фондация у нас ще развива деца по пътя директно към бизнеса: Разказва Петър Митев (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 18:00 часа • 588 прочитания

Възможно ли е с частни инвестиции да се премахне пропастта между образователните институции в България и бизнеса, който има нужда от добре подготвени кадри? Може, според съоснователя и дългогодишен изпълнителен директор на софтуерната компания Chaos Group Петър Митев. Чрез фондацията Big Orange Foundation той и екипът му имат за цел чрез извънкласни дейности да обучават деца, тийнейджъри, а в бъдеще и студенти, подготвяйки ги за големите технологични компании.

Петър Митев разказва в Студио Actualno за инициативата, като подчертава, че тя е безплатна и че само се създава "основата" на логическото мислене, след което детето може да реши да се развива в съвсем друга сфера. "Тази стъпка е логична – да направя нещо, което е по-голямо и по-значимо за всички хора около нас", казва той.

„Малко са нещата в България, които обединяват толкова много, както образованието. Това е най-проблемната точка в България. В бизнеса и в много от институциите се оплакваме, че хора няма (...) Но акълът по света е равномерно разпределен, въпросът е в каква среда израства, как го отглежда системата. В България има много умни хора, но като общество не им даваме възможност да се развият, затова обръщам внимание на този проблем с новата инициатива", обяснява той.

Снимка: Actualno.com

Още: 80% от учителите искат повече практически упражнения: Изследване за образованието

Какво ще прави "Голямата оранжева фондация"?

"Голямата оранжева фондация" - Big Orange Foundation - е независима инициатива, с която "искаме да започнем да се занимаваме с децата извън училищата, за да дадем шанс на всяко едно дете в България да има достъп до адекватна информация и образование", казва Петър Митев. "Имаме философия – фокусираме се повече върху потенциала на децата, отколкото върху шестиците в училище или оценките на даден изпит. В София има адски много възможности за всички деца, тя не е най-доброто място, където да разгърнем нашия потенциал. Ние излизаме от София като място - например в момента започваме в Бургас. Бургас е може би първото място, където ще направим курсове, които да прераснат в цял учебен център, който да започне да обслужва децата, желаещи да се развиват. Фондацията ще набира дарения и ще инвестира в тези деца. На практика, независимо какви курсове им предложим, ще бъдат покрити изцяло от фондацията", добавя той.

Започва се от 5-годишните и идеята е да се стигне чак до университета – това ще се случи до няколко години, казва Петър Митев. "Например, избрали сме едни 50 деца, които влизат в нашите курсове по роботика – изключително перспективна сфера. Тези деца започват с по-елементарни платформи. Не е нужно да знаят програмиране. Детето ви може да е пяло довчера в местния хор – то е добро дошло при нас. Логическите предмети изграждат повече невронни връзки в главата на всеки един индивид. После се отваря капацитетът – детето може да се върне в изкуствата или да отиде в друга сфера", обяснява предприемачът.

Още: Българският институт INSAIT с пробив - участва в създаването на ключов инструмент за изкуствения интелект

Идеята зад всичко това е децата да бъдат така добре подготвени, че някой ден да са готови да работят в големи технологични компании у нас, казва Петър Митев. Как точно ще се случва това - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес