Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"По-лесният път на България до олимпийски игри": Как се развива баскетбол 3х3 у нас? (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 20:00 часа • 481 прочитания

Българският клубен баскетбол не се радва на най-добрите си времена. ЦСКА, Черноморец и Ямбол отказаха да участват в Националната баскетболна лига, а финансовото състояние на още няколко отбора не е цветущо. На този фон треньорът на мъжкия ни национален тим за 3х3 Иван Тилев постави за цел класиране на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Може ли да видим българския баскетбол на Олимпийските игри 2028: Говори треньорът Иван Тилев

Специалистът гостува в Студио Спорт на Actualno.com, където коментира актуалните събития в родния баскетбол и как се развива "3х3" формата у нас. "Правим опити със спонсори и чрез федерацията да развиваме 3х3 баскетбола. Не сме се отказали. Това е по-лесният път да достигнем до олимпийски игри, отколкото с 5х5", смята Тилев.

Иван Тилев

Какво не достигна на България за класиране на Европейско първенство?

За последно неговите възпитаници участваха в квалификации за Европейско първенство. "Лъвовете" останаха на крачка от класиране за шампионата на Стария континент. В решителния полуфинал те допуснаха драматичен обрат срещу Германия и отстъпиха с 15:17. "Не ни достигна малко опит, малко физическа подготовка, но за пръв път беше супер", твърди наставникът.

ОЩЕ: Слаб мач? Везенков не знае какво е това - пак твори за Олимпиакос! (ВИДЕО)

Историята на Георги Боянов - Ловеча

В селекцията на България за 3х3 са включени баскетболисти, които практикуват и традиционната версия на спорта. Сред тях е Георги Боянов - Ловеча, който бе пряко повлиян от последните събития у нас. Той бе част от ЦСКА, впоследствие подсили Черноморец, но и двата отбора отказаха участие. Така преди дни Боянов подписа с Балкан Ботевград.

Иван Тилев

Ролята на държавата в "баскетболната криза"

"Три основни отбора да се откажат - това е трагедия. Особено ЦСКА - институция в спорта. Несигурността в държавата не позволява да има пари и за спорт. Ако не се стегне държавата, може да се въртим в затворен кръг още 30 години", алармира бившият състезател на Левски и ЦСКА пред Actualno.com.

ОЩЕ: Тити Папазов се завръща! Ще води Левски през новия сезон

Ако ни даваха колкото на футбола, щяхме да имаме по-големи успехи

"Във футбола също липсва бизнес моделът, но виждаме какви безумни средства се наливат. Почти съм сигурен, че със същите средства ще постигнем по-големи успехи", отбеляза Иван Тилев, чиято кауза от 2015 година е баскетбол 3х3. Понастоящем той е наставник на Видабаскет - тим, който се подвизава в ББЛ А група и има сериозни амбиции за развитие.

Каква е историята на 3х3 баскетбола в България, какво каза Иван Тилев за баскетболните отбори на ЦСКА, Левски и какви са очакванията му за този сезон, гледайте в в Студио Спорт на Actualno.com:

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес