Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки трети у нас живее на тясно, в ЕС – всеки седми

16 октомври 2024, 22:45 часа • 533 прочитания

Почти всеки трети пълнолетен българин живее в пренаселено жилище. Делът на хората, които обитават домове, в които не всеки член на домакинството разполага със своя собствена стая, е 30,4%, показват данни на Евростат, публикувани в сряда.

В ЕС средният процент на това население е едва 13,7%, т.е. всеки седми гражданин на съюза е поставен в такива лоши жилищни условия. Преди 10 години процентът на хората, живеещи в пренаселени домакинства, е бил 15,9%, предава 24 часа.

Още: България е сред страните от ЕС с най-малки жилищни затруднения

България е четвъртата страна по пренаселеност на жилищата в ЕС, показват още данните. На първо място е Латвия, в която хората, живеещи на тясно, са 38%, следва Румъния с 36% и Полша с 32%. При това статистиката отчита само притеснените от малко жилищно пространство хора над 18-годишна възраст. В сметката изобщо не влизат малките деца, за които се предполага, че живеят с родителите си.

Най-много се ширят жителите на страни - членки на ЕС, които са островни държави – Малта, Кипър и Ирландия. Там хората в пренаселени домове са под 3% от населението. В Белгия, Нидерландия и Люксембург на тясно живеят под 5% от населението.

Още: България е втора в ЕС по ръст при цените на жилищата

Изследването всъщност е правено, за да се установи как са се устроили имигрантите в ЕС и данните показват каква част от хората от трети страни, които живеят в ЕС, обитават пренаселени домове. Средно 34,2% от това население живее на тясно, докато през предходната година това се е отнасяло до 32,9%. Гражданите на страна - членка, които живеят в друга държава от общността, също не се ширят твърде много - 20,5% от тях попадат в категорията на хората в пренаселени домакинства. З

а България има данни само за мигрантите от трети страни - 18,5% от тях са натясно. Но Евростат прави забележката, че тези данни са с ниска достоверност. 21% от гражданите от трети страни, намиращи се на територията на ЕС, са били изправени пред значителна финансова тежест, свързана с разходите за жилище. Според данните на Евростат те са отделяли повече от 40% от доходите си за настаняване. За сравнение, това се отнася за 16,2% от европейците, пребивавали в друга държава от общността, и 8,3% от местните.

Още: Средната цена на жилищата в София наближава 2000 евро/кв.м

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес