Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна пусна на вода за тестове свой военен кораб (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 22:20 часа • 1513 прочитания

Построената в Турция украинска корвета "Иван Мазепа" е пусната на вода за провеждане на морски изпитания. Според публикуваните кадри по време на изпитанията от фрегатата е изстреляно торпедо, проведено е и обучение за кацане на хеликоптер.

Предвижда се бойният кораб да се превърне във флагман на украинския флот. Строителството на корветата започна през април 2021 г., но се забави заради войната, която Русия започна през февруари 2022 година. В началото на тази година украинският президент Володимир Зеленски лично инспектира производството им при посещението си в Турция. 

Още: Турция ще изгради втора корвета за нуждите на украинските ВМС

Корветите от клас "Ada" са предвидени за противоподводни операции и патрулиране в открито море с широко използване на принципите на стелт технологията. Концепцията на конструкцията и бойното им използване е подобна на концепцията на крайбрежните кораби тип "Freedom", разработени от компанията "Lockheed Martin" за нуждите на ВМС на САЩ. Корветите от типа "Ada" имат по-мощно въоръжение и по-мощни радарни и сонарни системи, се посочва на президентския сайт на Украйна.

Още: Украйна пусна от Турция първата си противоподводна корвета (СНИМКИ и ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес