Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия: "Унищожихме два дрона в Новоросийск". Защо тогава има пожар на пристанището? (ВИДЕО и СНИМКИ)

03 юли 2024, 10:18 часа
Реклама

"Дежурните системи в Черно море унищожиха два безпилотни катера, движещи се към Новоросийск". Това съобщение на руското военно министерство от ранните часове на 3 юли дойде, след като в пристанищния град в Краснодарския край се чуха експлозии. Руското МО публикува и видео:

В Новоросийск руснаците крият своя Черноморски флот, деградирал сериозно след непрестанните украински атаки по Севастопол и като цяло в окупирания Крим.

Още: Украйна удари руското пристанище Новоросийск с безпилотни катери (ВИДЕО)

Пожар

Какво се е случило всъщност? Регистрирани са пожари в района на пристанището в Новоросийск, но не и във военното пристанище, съобщава мониторинговата група "Кримски вятър", като се позовава на сателитни снимки.

От данните става ясно, че нещо гори около кейове № 7-12 и в предприятие, разположено в близост до пристанището.

Още: Киев: Изслушваме съветите, но териториални отстъпки за Москва няма да има

"Съобщено беше за унищожаването на два морски дрона във водите. По някаква причина обаче пожарите са на сушата", допълват от "Кримски вятър", внасяйки огромна доза скептицизъм към твърдението на руското военно ведомство.

По-късно мониторинговата група внесе още уточнения - един от пожарите в Новоросийск (показан със стрелка на снимката по-долу) е от изгаряне на газ по време на технологични процеси в предприятието. Това е нещо, което се случва редовно.

Все още не е ясна причината за огъня на самото пристанище. Нищо не е посочено и от украинските власти или служби.

Още: Торецк, Часов Яр, Авдеевка - каква е скритата цел на руската армия: Анализ на фронта (ВИДЕО)

Преди това кметът Андрей Кравченко съобщи в Телеграм, че заплахата вече била отминала, но достъпът до плажа и крайбрежната алея ще бъде ограничен, докато районът не бъде проверен. "Не стойте на открито в близост до морето. Обръщаме внимание, че не е позволено да се снимат и качват снимки и видеа на средствата за защита на града, работата на специалните и оперативните служби“, написа още той - често срещано предупреждение от руските власти, за да не се разкриват позициите на ПВО системите.

През изминалата нощ Русия твърди още, че е свалила 5 дрона над Белгородска област, 4 над Брянска област и един над региона на Москва.

Още: Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес