Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отявлен беларуски художник и критик на Лукашенко почина в затвора (ВИДЕО)

11 юли 2023, 21:52 часа • 1729 прочитания

Беларуски художник и критик на президента Александър Лукашенко е починал в затвора, където е излежавал петгодишна присъда. Това съобщи съпругата му. 

57-годишният Алес Пушкин е починал в затвора в Гродно, Западен Беларус, като причината за кончината му остава неизвестна. Към момента няма данни той да е страдал от някакви сериозни заболявания. Беларуските власти не са коментирали случая.

Миналата година Алес беше осъден на 5 години затвор с висока степен на сигурност по обвинения в "реабилитация на нацизма" и "злоупотреба с държавни символи" заради портретите на беларуси, воювали срещу Съветския съюз. При една от протестните си акции той изрисува фреска в църква в беларуския град Бобр, на която Лукашенко бе изобразен в ада, заобиколен от полиция за борба с безредиците.

През 1999 г. Пушкин бе осъден на две години затвор заради друга своя акция, наречена "Тор за президента". Тогава той преобърна каруца с тор на входа на президентската канцелария в Минск. Пушкин беше активен участник в протестите на опозицията. През март 2021 г. той бе арестуван и по-късно получи присъда от пет години затвор за подбуждане на омраза и "оскверняване на държавни символи".

Светлана Тихановска се опасява, че съпругът й може да е починал в затвора

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес