Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново технологично оръжие за Украйна: Дронове с изкуствен интелект (ВИДЕО)

17 февруари 2024, 20:10 часа • 9854 прочитания

Великобритания работи в сътрудничество със САЩ и други съюзници, за да предостави на Украйна дронове, които работят с помощта на изкуствен интелект (ИИ), предаде Bloomberg.

Ново поколение дронове

Предимството на тези дронове е, че ще може да се използват за едновременна атака на множество цели. Дроновете с ИИ ще действат в големи флоти, комуникиращи помежду си, и ще атакуват вражески цели без да е необходимо всеки един дрон да бъде управляван от човек. Идеята е с помощта на тези дронове да бъдат превземани руски позиции, без войници да се излагат на прекомерната опасност от конвенционални бойни действия.

Според информацията в материала, доставка на такива дронове за Украйна може да има в рамките на няколко месеца, но това не е все още твърдо приет график: Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)

Фокусът върху дроновете идва, тъй като Украйна е изправена пред недостиг на артилерийски снаряди - ситуация, която може да стане толкова критична през следващите 3 месеца, че украинската армия да се съсредоточи върху по-тесен фронт и да изостави още защитни позиции. Въпреки че дроновете не заместват спешната нужда от снаряди, те могат да помогнат за смекчаване на част от този дефицит и да създадат нова динамика на бойното поле, казват експерти: Сирски обяви, че изтегля украинската армия от Авдеевка. Шестима украинци удържат 100 руснаци (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес