Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

25 април 2024, 11:58 часа
Реклама

Бившата съпруга на задържания руски заместник-министър на отбраната Тимур Иванов е изчезнала. Близките на Светлана Захарова, бившата жена на арестувания заради получен подкуп заместник на Сергей Шойгу, не могат да се свържат с нея, съобщава Телеграм каналът Baza.

Реклама

По непотвърдени данни 50-годишната жена, известна още с фамилните имена Маниович и Иванова, може да е била задържана заедно с бившия си съпруг.

Двамата водели повече от луксозен живот

През декември 2022 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува разследване за луксозния живот на Иванов и Захарова. Според материала двойката е похарчила повече от един милион евро за почивки, като личните сметки на Светлана са били платени от фирма, която е трябвало да се занимава с възстановяването на окупирания и разрушен от руснаците Мариупол.

Още: Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Миналата пролет разследващият проект "Досие" разкри корупционната схема на Иванов, която той използвал за възстановяването на разрушения Мариупол. Изданието установи, че макар строителството там формално да се извършва от държавната Военна строителна компания, действителният подизпълнител на обектите е частната фирма "Олимпситистрой", свързана с Тимур Иванов.

Според източник на Lenta.ru в правоохранителните органи зам.-министърът е заподозрян в получаване на подкупи в строителния бранш, по-специално за строителството на националния контролен център на Министерството на отбраната.

Още: Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Официално Иванов и Захарова се развеждат през 2022 г., след като заместник-министърът попада под санкции. Той се опасява, че Светлана ще бъде включена в санкционния списък.

Какви компании притежава Захарова?

Редица медии съобщиха, че Светлана Захарова, заедно с бащата на Тимур Иванов, Вадим Иванов, е собственик на компанията Crystal Development, пише Baza. Фирмата произвежда части за електронни тръби, лампи и други електронни компоненти. Светлана притежава и дял в Private Technologies - компания, която предоставя рекламни услуги.

Преди това Захарова е основала още две компании. Тя е собственик на "Ваш дом", която се занимава с управление на недвижими имоти, и MCC Credit Line, която предоставя потребителски кредити.

Още: "Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес