Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Споразумение в НАТО: Десетки милиарди за Украйна през 2025 г.

03 юли 2024, 15:20 часа
Реклама

Съюзниците от НАТО са се договорили да финансират военната помощ за Украйна с 40 млрд. евро (43,05 млрд. долара) през следващата година. Новината съобщи западноевропейски дипломат пред "Ройтерс" на 3 юли - седмица преди срещата на лидерите на Алианса във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е поискал от държавите членки да запазят военната помощ за Украйна на същото ниво, както през годините след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Така сумата възлиза на около 40 млрд. евро годишно.

Лидерите на НАТО ще подпишат ангажимента следващата седмица във Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Снимка: Йенс Столтенберг, БГНЕС

Още: Във Вашингтон Украйна ще чуе, че е твърде корумпирана за НАТО: The Telegraph

НАТО не направи 5-годишен фонд за 100 млрд. евро за Украйна

Миналия месец Столтенберг потвърди, че Алиансът възнамерява да инвестира 40 млрд. евро годишно във военна подкрепа за Украйна, като това ще бъде обсъдено на предстоящата среща на върха във Вашингтон през юли.

Това означава, че НАТО се отказва от плана си за петгодишна подкрепа за Киев в размер на 100 милиарда евро. Идеята се появи като мярка за предварително набиране на средства за Украйна в специален фонд, защото някои съюзници се притесняват помощта да не секне, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Още: "Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес