Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия изгони румънски дипломат, Букурещ протестира

03 юли 2024, 15:13 часа
Реклама

Руското министерство на външните работи съобщи на 3 юли, че е извикало посланика на Румъния в Москва и е обявило служител на румънското посолство в руската столица за персона нон грата, съобщиха руски медии.

Въпросната мярка била ответно действие на взетото по-рано решение на румънската страна да обяви за персона нон грата руски дипломат в Букурещ, обявиха от руското ведомство.

Букурещ: Решението е неоснователно

Още: Естонски военен командир: Можем да издържим 2 седмици на руско нахлуване преди НАТО да се намеси

От своя страна румънското МВнР окачестви като "неоснователно" решението на руската страна, съобщи Аджерпрес.

"Това решение на руската страна, неоснователно от гледна точка на разпоредбите на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения, идва като отговор на мерките, приети от румънските власти на 24 май 2024 г., за обявяването за персона нон грата на територията на Румъния на дипломат от посолството на Руската федерация в Букурещ", се посочва в съобщение на министерството.

Още: Русия изгони словенски дипломат

Представителите на румънското министерство напомнят, че "решението на румънските власти е било свързано с осъществяването от страна на руския дипломат на дейности, които противоречат на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения".

Още: Уволниха висш чешки дипломат, шпионирал от години за Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес