Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международният наказателен съд: Монголия е задължена да арестува Путин

30 август 2024, 17:48 часа • 3390 прочитания

Международният наказателен съд (МНС) заяви, че монголските власти са „длъжни“ да арестуват руския диктатор Владимир Путин, ако той посети страната следващата седмица.

Още: Путин отива на посещение в Монголия, може ли да се стигне до арест

Русия "няма притеснения"

Очаква се издирваният от съда в Хага лидер да осъществи визитата във вторник, 3 септември. Това ще бъде първото му посещение в страна членка на МНС, откакто съдът постанови ареста му през март 2023 г. заради незаконно депортиране на украински деца. Тогава руският детски омбудсман Мария Лвова-Белова беше обявена за издирване по същото престъпление.

От Кремъл заявиха, че нямат „никакви притеснения“ относно посещението. „Имаме отлични отношения с нашите партньори от Монголия. Разбира се, всички аспекти на посещението на президента бяха внимателно подготвени", каза говорителят му Дмитрий Песков.

Bloomberg, цитирайки свои източници, съобщи, че Путин е получил уверения, че няма да бъде арестуван. Заговори се и за "китайски гаранции": Bloomberg: Путин е получил уверения, че няма да го арестуват в Монголия.

МНС: Държавите членки са длъжни да изпълняват решенията на съда

Д-р Фади ел-Абдала, който е говорител на МНС, заяви в петък пред BBC, че съдът разчита на своите държави членки, подписали основополагащия документ (Римския статут), включително Монголия, да „изпълняват решенията му“.

Той каза, че Монголия, както и другите страни, подписали статута, има „задължението да сътрудничи“ на МНС. Това включва изпълнение на заповеди за арест като тази, която съдът издаде срещу Путин.

Снимка: Kremlin.ru

Ел-Абдала заяви, че съдиите на МНС ще разгледат случаите на „отказ от сътрудничество“ от страна на подписалите Римския статут страни и ще информират Асамблеята на държавите - страни по Конвенцията, която може „да предприеме всяка мярка, която сметне за подходяща“.

МНС няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на своите държави членки.

Още: "До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

Украйна призова Монголия да предаде Путин на съда в Хага

Министерството на външните работи на Украйна изрази надежда, че Монголия е „наясно с факта, че Владимир Путин е военнопрестъпник“, и призова властите на страната да арестуват руския диктатор и да го предадат на прокурорите в Хага.

Миналата година Путин отмени посещението си на среща на върха на БРИКС в Южна Африка, след като МНС издаде заповед за ареста му. Като страна, подписала Римския статут, Южна Африка бе длъжна да задържи диктатора на своя територия, но президентът Сирил Рамафоса тогава предупреди, че Русия ще възприеме това като обявяване на война.

За момента официален коментар от Монголия все още няма.

Още: Путин вече си търси пушечно месо за Украйна от още една азиатска държава (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес