Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон директно се закани на неваксинираните срещу коронавируса във Франция

05 януари 2022, 06:51 часа • 7464 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон предупреди хората във Франция, които все още не са ваксинирани срещу коронавируса, че ще им създаде проблеми, като ограничи достъпа до ключови аспекти от живота в страната.

"Що се отнася до неваксинираните, аз наистина искам да им създам проблеми. И ще продължим да го правим докрай. Това е стратегията", казва той в интервю за вестник Le Parisien, предаде БГНЕС.

Макрон добави, че това ще означава "да се ограничи максимално достъпът им до дейности от социалния живот". Но въпреки тези думи, той обяснява, че не действа "на сила". "Няма да пратя неваксинираните в затвора. Но ще им кажа, че от 15 януари няма да могат да отидат на ресторант. Няма да можете да отидете на кафе. Няма да може да отидете на кино. Няма да можете да отидете на театър", обяснява той.

Коментарите на Макрон идват след като законопроект за т.нар. ваксинационен паспорт беше забавен. Това стана след заплахи към френски депутати, че ще бъдат обезглавени заради новия закон.

Думите на френския президент предизвикаха незабавни политически реакции във Франция. Още вчера, преди той да говори, имаше много силна позиция по въпроса - ваксинация или социална смърт, изберете сами, но доброволно. Лидерът на крайнодясната опозиция във Сената (горната камара на френския парламент) Бруно Ретальо подчерта, че никакво извънредно положение не може да оправдае такива думи. Крайнодесният лидер Марин льо Пен написа в Twitter, че Макрон е недостоен да бъде президент. А Жан-Люк Меншелон, лидер на крайната левица, определи казаното от Макрон като "изумително признание". "Ваксинационният сертификат е колективно наказание срещу индивидуалната свобода", каза той.

Във Франция над 90% от населението над 18 години има поне по 2 дози ваксина срещу коронавирус. Но това не пречи на Омикрон да се разпространява светкавично - за вчера има нов антирекорд.

Коронавирусът по света: Франция изпревари Русия по брой заразени

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес