Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Лондон си намали с 10% заплатата заради кризата

17 юни 2020, 15:15 часа
Реклама

Кметът на Лондон обяви, че ще взима с 10% по-ниска заплата поради бюджетната криза, причинена от избухването на коронавируса и призова правителството да помогне на местните власти във Великобритания.

Реклама

Садик Хан заяви, че столицата е изправена пред недостиг на бюджет от близо 500 милиона британски лири (560 милиона евро) през следващите две години поради "безпрецедентна" загуба на доходи от кризата, предаде БГНЕС.

Кметът лейбърист предупреди, че може да направи съкращения в сферата на полицейските, пожарните и транспортните услуги без допълнително финансиране от страна на правителството, което той обвини, че рискува "нова ера на строги икономии".

"COVID-19 оказа пагубно влияние върху публичните финанси на Лондон", казва той в изявление, предупреждавайки, че много местни власти в цялата страна са в подобно положение.

„Ще направя всичко по силите си, за да убедя министрите да не налагат поредната епоха на строги икономии на местната и регионалната власт.

"Единствено правилното е доброволно незабавно намаляване на заплащането при тези изключително трудни обстоятелства."

Хан намали заплатата си от 152 734 британски лири на година.

Подобно на повечето местни власти, пряко избраният кмет на Лондон – статут, създаден през 2000 г. като част от реформите на местното управление - се финансира чрез правителствени субсидии и доходи от източници като транспортни тарифи.

На фона на мрачната икономическа картина, други регионални и местни лидери повториха призива на Хан за допълнително финансиране за справяне с последствията от пандемията.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес