Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

12 май 2024, 01:32 часа • 9121 прочитания

В германския парламент депутати от управляващите "Зелени", от "Свободни демократи", както и от Християндемократическия съюз предлагат на границите на съседните на Украйна държави членки на НАТО да се разположат системи за противовъздушна отбрана по такъв начин, че да защитават западната част на Украйна.

Това например поискаха депутатът от "Зелените" Агнешка Бругер и нейният съпартиец Антон Гофрайтеру, който отбеляза, че ПВО от територията на Полша и Румъния може да работи в дългосрочен план в защита на Украйна, съобщи DW.

А депутатът от "Свободни демократи" Маркус Фабер отбелязва, че броят на системите за противовъздушна отбрана и ракетите за тях вече са ограничени и е важно да се гарантират достатъчни количества в дългосрочен план.

Още: Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Членът на Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер припомня, че през април САЩ, Франция и Великобритания помогнаха на Израел да отблъсне масираната въздушна атака от Иран и неговите проксита и това не ги направи автоматично страни в конфликта.

Произход на идеята

Идеята да се свалят руски дронове над Западна Украйна с помощта на системи за противовъздушна отбрана на НАТО, разположени в Румъния и Полша и управлявани от военен персонал на НАТО, принадлежи на експерта от Мюнхенската конференция по сигурността Нико Ланге, както и на бившия помощник на генералния секретар на НАТО, генерал-лейтенант Хорст-Хайнрих Браус, посочва изданието. Според Ланге това би позволило да се създаде безопасна зона с ширина до 70 километра на украинската граница.

Още: Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес