Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна

16 януари 2023, 09:20 часа
Реклама

Занапред фронтът при Соледар ще е близо до града, но извън границите на града. Това съобщи в Телеграм един от войниците, които се бият на място – човек, поддържащ профила на Мадяр. Това е украинска военна група, която отговаря за разузнаване и удари с дронове – тя е кръстена на името на командващия я в момента.

Според думите му, ЧВК Вагнер са успели да установят позиция до рудник номер 7 от солните мини на града. Той се намира в западните покрайнини на Соледар, в административните граници на града.

Германският журналист Юлиян Рьопке обръща внимание на думите на Мадяр и предупреждава, че ако ЧВК Вагнер овладеят рудника, то украинците няма да могат да спрат руския щурм. Само че още преди над денонощие стана ясно, че украинците изграждат и подготвят отбранителна линия при магистрала Т0513 (Северск – Бахмут), която е една от двете важни украински логистични линии за поддръжка на успешната отбрана на Бахмут (другата е Е40 Славянск – Бахмут). Там теренът помага, защото позициите са на по-голяма височина и случващото се при рудник 7 просто подсказва, че украинската армия засега не смята да хвърля излишни усилия и хора да опазва Соледар като град, а се стреми да опази логистични линии, които имат значение за ситуацията в целия регион. А на Рьопке е припомнено негово твърдение отпреди време как украинската контраофанзива за Херсон е провал - с цел да не бъде твърде бърз и краен в заключенията си.

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр е категорична, че цялата картина на случващото се има само щабът на армията, а не дори отделни военни, които знаят единствено това, което касае тяхната зона на отговорност и е лаконична в публикация в Телеграм от снощи за ситуацията в Соледар: "Битката продължава".

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Соледар също не е споменат, но за сметка на това е посочена гара Сол като място на спечелена битка (5 километра северозападно от Соледар). Това е косвена подсказка, че Соледар е под руски контрол, което обаче не помага решително на руските сили в целта им да превземат Бахмут – заради установяването на фронт точно на запад от Соледар, в непосредствена близост до града. В канала в Телеграм на Евгений Пригожин, създателя на ЧВК Вагнер, също няма нова конкретна информация за значима промяна при Соледар. Но популярният руски телеграм канал "Рибар" говори за рудник 7 като за позиция, която е изцяло под руски контрол – с бързо уточнение, че още има "отделни остатъци от украински сили в тунелите под земята" и дори посочва, че "е разширена зоната на контрол" над жп гарата в Сол. Нито едно от тези твърдения не е подкрепено с геолокализирани кадри.

Що се отнася до Бахмут, там украинските и руските твърдения тотално си противоречат. Украинският щаб твърди, че е отблъсната поредна руска атака при Клещеевка – една от позициите от юг, които са важни за защитата на Бахмут, защото тя пази пътя от Бахмут до Часов Яр тоест логистиката на украинците от тази страна. Популярният руски телеграм канал "Рибар" обаче настоява, че Клещеевка била "фактически обкръжена".

В Херсон, руски обстрел удари сграда, където са разположени офиси на Червения кръст. Това е втори път, в които руснаците обстрелват и удрят въпросната сграда – първият беше в средата на декември, 2022 година.

ОЩЕ: Руски командир хвърли граната в поделение в Белгород и уби... трима свои

Бъдещето на войната в Украйна - какво ще направи Путин

Същевременно, в дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) прави оценка, че в следващите 6 месеца Русия ще опита да си върне инициативата във войната. Какво прави Руската федерация за тази цел:

1. Засилване на усилията за допълнителен набор на войници – на Запад открито се говори за втора голяма вълна на мобилизация, целяща набор на още 500 000 войници възможно най-бързо, а украинското разузнаване говори за по-дългосрочна цел на Кремъл да увеличи активния персонал на служба в руската армия до 2 000 000 войници.

2. Руската армия извършва обучения на мобилизиран вече персонал и не го хвърля в битка. В Украйна, редовната руска армия като цяло не участва в офанзивни операции в момента, а поддържа защитни позиции и явно има сигнали за провеждане на тренировъчни процеси с цел увеличение на ударната сила на по-късен етап.

3. Русия опитва да обнови военно-промишления си комплекс.

4. Назначението на генерал Валери Герасимов за главнокомандващ на руските сили в Украйна – явен опит за корекция на командната структура, защото Герасимов беше началник щаб на руската армия.

5. Информационна операция от страна на Кремъл за подкрепа на продължителна война в Украйна сред руското общество чрез въвличане под "централно командване" на популярни руски източници в Телеграм и не само.

Съответно, от ISW виждат няколко възможни сценария на развитие на войната в Украйна, като предупреждава, че те не са взаимно изключващи се:

А) Мащабна руска офанзива, най-вероятно в Луганска област.

Б) Руска защитна операция, с която да се спре украинска контраофанзива и да се изтощи украинската армия.

Според ISW, за момента руска атака откъм Беларус е много малко вероятна. Кремъл, обаче, ще разширява руското военно присъствие в Беларус с поглед към официалните военни учения през септември, 2023 година и това да е отправна точка за по-решителни атакуващи действия.

ОЩЕ: Руски сериен убиец, изнасилил и умъртвил 79 жени, иска да воюва в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес