Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел: ЕС няма да е цял, докато не се присъединят Западните Балкани

21 юни 2024, 16:00 часа

„Нашата Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не станат истинска част от нея. Изключително важно е да ускорим процесът на разширяване на ЕС. Той се забавя прекалено дълго“.

Реклама

Това заяви върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел в реч на Европейския форум, след като получи наградата „Алоис Мок“, предаде БГНЕС.

„По-ранното разширяване беше успешна история. По-нататъшното разширяване ще бъде също толкова успешно. Проблемът е, че то се бави твърде дълго. Сега трябва да го ускорим. Нека не забравяме, че Европа няма да е завършена, докато страните от Западните Балкани не станат членове“, посочи той.

Наградата му бе връчена на форума от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг.

Още: Борел за унгарския блокаж: Всяко отлагане на помощта за Украйна се измерва в човешки животи

Борел подчерта, че ако ключовата дума на първата вълна на разширяване на ЕС е била пазарът, днес ключовата дума е сигурността.

„Изправени сме пред важни заплахи, живеем в опасен пейзаж. Но бъдете внимателни, националните решения и изграждането на стени няма да бъдат решението за европейците“, каза той.

Топ дипломатът на ЕС добави, че демокрацията не се разпространява, а за сметка на това авторитарните режими се завръщат, свободите са застрашени и всичко се превръща в оръжие - енергия, храна, технологии, миграция.

Още: Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

„И в рамките на Европа виждаме завръщането на авторитарните идеи, които ни причиниха много злини в миналото. Мисля, че Европа се отвръща от Европа, отворена към света и нетърпелива за намиране на общи решения, към Европа на войните и националните решения“, предупреди той.

Необходимо е да се изграждат мостове, защото светът се нуждае от Европа, която представлява свободата, просперитет и социално сближаване.

Шаленберг каза, че Западните Балкани са "културно, психологически и емоционално" непосредствен съсед на Европейския съюз.

„Няма съмнение и вярвам, че сме съгласни, че Западните Балкани вече са част от европейското семейство, те принадлежат към него. Винаги съм строг към тези, които твърдят, че регионът е задният двор на ЕС, това е напълно погрешно. Не сме пълноценни, докато те не са част от нашето семейство и трябва да ускорим този процес“, каза Борел.

Още: Борел свиква европейските министри, обсъждат доставките на ПВО системи за Киев

Европейският форум се провежда във Вахау, Австрия и продължава до 22 юни.

По време на форума върховният представител на ЕС ще участва в работни срещи и дискусии с Шаленберг, министри на външните работи от Западните Балкани, представители на мозъчни тръстове и организации на гражданското общество.

Той ще се срещне и двустранно с представители на Западните Балкани.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес