Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър с новини от Гърция за Александруполис

06 септември 2024, 18:45 часа • 2523 прочитания

„Очакваме на 1-ви октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис. Това е отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона“, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Гърция, съобщиха от Министерство на енергетиката. 

Като други добри примери в тази сфера той очерта Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка. „Страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнем до стратегическо ниво с партньорите ни от САЩ. Потенциален такъв проект би бил за усилване на електропреносната мрежа и производство на собствена енергия“, допълни още Малинов. ОЩЕ: Енергийният министър обяви кога ще заработи терминалът за втечнен газ в Александруполис

Какво прави министърът в Гърция?

Министърът на енергетиката участва в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“. Събитието се провежда днес в Солун, а негови организатори са Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет.

Министър Малинов участва в кръгла маса по темата „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС“ заедно с колегите си – министъра на околната среда и енергетиката на Гърция - Теодорос Скилакакис, министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа и други.

Сътрудничеството със САЩ

„Съществен принос в постигане на енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството ни с О от САЩ“, подчерта енергийният министър. „В България благодарение на съвместната ни работа със САЩ горивото за 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е диверсифицирано след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май“. ОЩЕ: По 10 танкера с втечнен газ на година за България ще идват на Александруполис

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес