Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски с пореден призив: Западът да позволи нанасяне на удари на територията на Русия (ВИДЕО)

16 септември 2024, 00:55 часа • 1853 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова западните съюзници да разрешат на Киев да нанася удари по военни цели дълбоко в Русия, особено по военновъздушни бази, след смъртоносната атака в Харков.

„Единствено системното решение дава възможност да се противопоставим на този терор: дългосрочното решение за унищожаване на руската военна авиация там, където тя е базирана“, заяви Зеленски в ежедневното си обръщение. „Очакваме съответните решения, идващи най-вече от Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия“, добави той.

По-рано на 15 септември управляема руска бомба удари жилищна сграда в Харков, последното от поредицата нападения срещу североизточния град, като предизвика пожар, който пожарникарите потушиха.

Още: Руски ракетен удар по жилищен блок в Харков: Десетки ранени (ВИДЕО)

Спасителите извадиха от развалините трупа на възрастна жена, съобщи кметът на Харков Игор Терехов в Telegram, като добави, че 42 души са ранени. 

В речта си Зеленски заяви, че в неделя Русия е нанесла удари с управляеми бомби и по Сумска и Донецка област. Той допълни, че руската армия извършва „поне 100 такива въздушни атаки“ дневно.

Още: Британският външен министър: Путин няма да уплаши Запада

Именно за да предотврати подобни атаки, Украйна иска разрешение за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в Русия от западните съюзници, които все още се колебаят от страх от ескалация. На 15 септември руски обстрел уби един човек в източния украински град Покровск, съобщиха местните власти, тъй като войските на Москва се приближиха до ключовия логистичен център.

Повече от 20 000 души - почти половината от населението - са избягали от града от август насам, а руските удари през последните две седмици са прекъснали водоснабдяването и електроснабдяването на много от останалите жители. „Около 11:00 ч. врагът обстрелва западната част на града... За съжаление, един човек загина“, съобщи военната администрация на Покровск в Telegram.

Още: Абсурди: Русия щурмува с оператори на дронове. Проблеми за ВСУ в две посоки, но и за руснаците в Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Според местната администрация Русия напредва към Покровск от месеци, като е достигнала на 10 км. от източните му покрайнини. Градът е разположен на кръстовището на железопътни и шосейни маршрути, които снабдяват украинските войски и градове по източната фронтова линия, и отдавна е мишена за армията на Москва.

Още: Буданов с прогноза кога Русия смята да приключи войната

Руските удари повредиха два надлеза в града по-рано тази седмица, включително този, който свързваше Покровск със съседния град Мирноград, съобщават местни медии.

Други източни градове като Бахмут и Мариупол претърпяха масирани бомбардировки, преди да паднат под ударите на руските сили. | БГНЕС

Още: 8000 руски войници под заплаха от обкръжение в Курска област (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес