Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румяна Коларова за предизборната обстановка: Надхитряне между юристи и джентълменски споразумения (ВИДЕО)

12 септември 2024, 19:30 часа • 4474 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което ЦИК отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" (ДПС-Пеевски, бел.ред.) за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. Така Пеевски спечели важен рунд в борбата с Доган. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме политолога проф. Румяна Коларова.

"ВАС аполитизиран? Никой никога не ги е определял като аполитични, пределно ясно е, че там се търси някакво спазване на основни политически принципи. По-скоро регистрацията на двете ДПС-та беше надхитряне между юристи кой ще измисли по-надеждния начин да използва това безумие двама съпредседатели, които действат заедно, но и поотделно - всеки може да отменя до безкрайност решенията на другия и обратното", с тези думи започна анализа си тя.

"Не знам до колко става дума за политическо влияние и до колко става дума за измислен юридически ход. Гледали сме хиляди филми за юристи и как майсторлъкът на един юрист е да намери изход в една безисходна ситуация" коментира Коларова. Още: Силвия Великова: ВАС се хвана за най-несериозния аргумент на ДПС-Пеевски, ще има подозрения (ВИДЕО)

По думите ѝ стратегията на фракцията на Доган беше, ако може нещата да се решат в рамките на Централната избирателна комисия, защото там са се чувствали по-силни. "Целта на Делян Пеевски беше максимално да се избута казусът до Върховния административен съд, за да се реши там. Аз в момента не мога да се ангажирам с отговор как ще приключи този въпрос, явно, че в момента надделява Пеевски и той ще реализира това, към което всички се стремят - използване на името, но и присъствието в секционните избирателни комисии", категорична беше тя.

Джентълменското споразумение на Борисов

По-рано тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за джентълменско споразумение между партиите преди изборите. Според него е честно от сега да се каже на хората какво ще се прави след предсрочния парламентарен вот.

"Аз не мисля ,че предизборно някой би се съгласил да говори за джентълменски споразумения и компромиси. Цивилизованите и демократични държави правят така - изготвя се програма, която е съвместима, а не се излиза с лозунги "ние ще махнем Борисов и ще го пъхнем в затвора", "ще изтрием ГЕРБ от електоралната карта" и т.н.", каза тя. Още: Детайлите, по които ВАС решава казуса с регистрацията на ДПС: Говори д-р Орлин Колев (ВИДЕО)

По думите ѝ има начин, по който да се заяви позиция и да се отвори врата за някакво съвместно управление и "това става с програма."

"От тази ниска политическа култура у нас направо на човек косите могат да му настръхнат. Чисто и просто трябва да се заяви една програма с ключови компоненти, където може ясно да стане къде са възможни съвместни действия", добави проф. Коларова.

Какво показва Борисов с хода си - вижте в пълното интервю с Румяна Коларова. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес