Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският президент отива при Путин за срещата на върха на БРИКС

16 септември 2024, 11:35 часа • 654 прочитания

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан ще участва в предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия, съобщиха руските държавни медии в неделя, позовавайки се на посланика на Техеран в Москва. Това се случва на фона на напрежението със Запада във връзка с военното сътрудничество между двете страни.

Още: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран

Напрежението заради балистичните ракети

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви във вторник, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно ще ги използва в Украйна до няколко седмици. Сътрудничеството между Москва и Техеран застрашава по-широко европейската сигурност, каза той. САЩ, Германия, Великобритания и Франция наложиха нови санкции на Иран, включително мерки срещу националната му авиокомпания Iran Air.

В сряда иранският външен министър Абас Аракчи заяви, че Техеран не е доставял балистични ракети на Русия и че санкциите, наложени от САЩ и трите европейски държави срещу Иран, не са решение.

Пезешкиан в Русия

Посланикът на Иран в Русия Казем Джалали потвърди в неделя, че Пезешкиан ще присъства на срещата на върха на групата на БРИКС, включваща най-големите развиващи се икономики. Основателките на БРИКС са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Срещата е планирана да се проведе в Казан от 22 до 24 октомври. Пезешкиан ще се срещне там с руския диктатор Владимир Путин, каза Джалали.

Предстои Иран и Русия да подпишат двустранно споразумение за всеобхватно сътрудничество. Двете страни също така обаче имат и проблеми помежду си: Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес