Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисар неочаквано подаде оставка

16 септември 2024, 10:52 часа • 599 прочитания

Френският комисар Тиери Бретон подаде оставка от поста си в Европейската комисия.

Натиск върху Франция

Влиятелният политик, отговарящ за вътрешния пазар на Съюза заяви, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е оказвала натиск върху Франция, неговата родина, да предложи друг кандидат на негово място.

Още: Фон дер Лайен отложи представянето на новата Европейска комисия

Бретон съобщи за това в писмо, публикувано тази сутрин, в което се казва, че е разбрал за това предполагаемо лобиране „преди няколко дни“, докато Фон дер Лайен е поставяла финалните щрихи на новия състав на ЕК.

Очакваше се французинът да получи ключов ресор в предстоящата Комисия, говореше се и за поста заместник-председател.

"Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми - по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен - и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия Колегиум. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат", написа Бретон.

Французинът заяви, че за него "е било чест“ да работи през последните пет години като комисар по въпросите на вътрешния пазар "над националните и партийните интереси“.

Още: "Схемаджията на ЕС": Близък до Макрон опитва да изчегърта Фон дер Лайен от ЕК

"Въпреки това, в светлината на тези събития - още едно свидетелство за съмнително управление - стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно", добави той, цитиран от БГНЕС.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес