Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът: Когато Плевнелиев и Пеевски рискуват живота си и дадат толкова за България, колкото пилотите ни - тогава да искат оставки

16 септември 2024, 11:42 часа • 3099 прочитания

"Огромна загуба за всички нас и за българските военно-въздушни сили. Призовавам медиите да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии."

Това коментира президентът Румен Радев дни след самолетната катастрофа в Трета авиобаза "Граф Игнатиево", в която живота си загубиха двама от най-опитните ни летци майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Държавният глава бе гост на откриването на новата учебна година в двора на 128-о Основно училище Алберт Айнщайн. 

"Тези хора са имали добър нальот, майор Димитров е един от най-опитните ни летци", подчерта президентът и обърна внимание, че решението за организацията на авиошоуто в Граф Игнатиево по повод 20 години от приемането ни в НАТО е внесено от Министерството на отбраната с министър Тодор Тагарев и шеф на отбраната адмирал Емил Евтимов през февруари 20204 г. "Обърнете се към тях, решението е тяхно. Аз съм бил гост, защото получих официална покана от ВВС на САЩ да изпълня полет на F-16 в знак на нашето стратегическо партньорство", каза Радев.

Още: "Тотална щета": Тагарев разкритикува министерството на отбраната за катастрофата в "Граф Игнатиево"

По повод различните хипотези и причини за трагичния инцидент в Трета авиобаза, държавният глава коментира: "Редно е да изкачаме заключенията от работата на компетентната комисия. Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може да доведе до достоверни заключения и изводи. Има много фактори и съм сигурен, че те ще бъдат анализирани."

Снимка: БНТ

На въпрос дали е редно след самолетната катастрофа да има оставки - призиви, които се чуха от председателят на ДПС Делян Пеевски и от критиките на президента Росен Плевнелиев в негово интервю в неделя, президентът отговори остро: "Кой иска оставките? Делян Пеевски? Когато Плевнелиев и Пеевски дадат толкова от себе си на България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото тях, нека искат оставки".

Състоянието на армията

"На проведените досега заседания на Консултативния съвет за национална сигурност винаги остро съм поставял въпросите, свързани с подготовката и мотивацията на българските военни пилоти, с модернизацията на Българската армия. За съжаление на тези заседания се обещава, а след това се забравя. За такива неща обикновено политиците се сещат едва когато наближават избори или стане произшествие. Поставял съм многократно въпросът с опасно малкия нальот на нашите летци - обещава се и после се забравя. Призовавам да се вземат адекватни мерки, за да може най-после да се привежда в необходимата степен на изправност авиационната техника", подчерта още държавният глава и уточни, че за да има нов КСНС, трябва да има чуваемост от участниците и трябва когато се стигне до конкретно решение, то да се изпълнява.

Още: Президентът с първа реакция след самолетната катастрофа

"Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за задържане на качествените кадри в армията", каза още Радев.

Срещата с президента на РСМ

Относно посещението на северномакедонския държавен глава Гордана Силяновска в България за културно събитие, президентът каза:

"Проведохме много откровен и конструктивен разговор в приятелска атмосфера, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. Очаквам този стремеж за конструктивност да бъде приет и от правителството на Северна Македония, но да припомня, че това не беше нито държавно, нито официално посещение у нас. Срещата бе добро начало ние пълноценно да помагаме на Северна Македония, за да могат по-бързо да започнат преговорите за ЕС", завърши Румен Радев.

Още: Опозицията в Скопие за Силяновска и България: Дипломатическа катастрофа и унижение за държавата ни

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес