Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-кмет на Пловдив откри учебната година в гимназията за сценични и екранни изкуства

16 септември 2024, 11:38 часа • 393 прочитания

Първият учебен ден в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив премина под знака на много положителни емоции, весело настроение и трепетни вълнения. Естествено празникът започна с музикално-артистична програма, изпълнена от сборна формация от ученици, под ръководството на преподавателя Дарина Петкова. Имаше множество поздравления, биене на първи звънец, лисване на менче с вода, погачи с хляб и сол за „добре дошли“. В духа на традицията, спазвана от години, осмокласниците получиха рози от дванадесетокласниците под погледа на развълнуваните родители.

До вчера празният двор трудно побра учениците, преподавателите и гостите в този специален ден - най-вълнуващ за осмокласниците, които пристъпват прага за първи път, водени от своите класни ръководители и за бъдещите абитуриенти от 12 клас, за които това е последния „първи учебен ден“ в гимназията.

Пръв поздрав по повод откриването на новата учебна година в единствената в България Национална гимназия за сценични и екранни изкуства отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Историята на гимназията, създадена през есента на 1975 година, е белязана с високи постижения както като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Сред изучаваните предмети са история на изкуството, рисуване, перспектива, пластична анатомия, история на музиката, живопис, скулптура, история на костюма, компютърно проектиране, грим и перуки, актьорско майсторство и други.

„Щастлив съм, че вече 5-та година сме заедно на този тържествен и прекрасен ден. Специален за тези, които пристъпват прага на училището за първи път, но и за онези, които в процеса на обучение вече са разбрали, че това е едно необикновено училище – истински храм на изкуството и културата. Искам да пожелая на преподавателите, които добре познавам, да продължат с плам да отстояват висотата на учителската професия. Споменаването на училището за Сценични кадри, а днес Национална гимназия за сценични и екранни изкуства винаги е повод за гордост. След 5 години, скъпи осмокласници, вие ще правите така, че културата да бъде истински жива, ще захраните културния спектър и сте много важни за всички нас. Учете, трудете се и мечтайте. На добър час и нека да е успешна новата година“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Топъл поздрав за първия учебен ден отправи и директорът на училището Николай Томов, който е бивш възпитаник на гимназията и дългогодишен преподавател в нея.

„Добре дошли в двора на нашия дом, от днес и дом на осмокласниците. Уважаеми родители, колеги и ученици, пожелавам една успешна, безпроблемна и здрава година. Нека винаги да има усмивки по лицата ви. Искам да поздравя учителите в гимназията, защото те наистина правят всичко, за да може вие да се превърнете в успешни млади хора, успешни професионалисти. Много се радвам, че днес са дошли и бивши възпитаници, защото те чувстват това място като свой дом. Радвам се и че около 70% от завършилите тази година вече са студенти в Художествената академия в София, в НАТФИЗ, в Академията в Пловдив. Бъдете здрави и на добър час“, каза в приветствието си директорът Николай Томов.

Бяха получени множество поздравителни адреси, сред които от Министъра на културата Найден Тодоров, Кмета на Пловдив Костадин Димитров, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и др. Носител на наградата „Ученик на годината“, която се присъжда за отличен успех, участие в многобройни национални и международни конкурси и завоюване на призови места, както и за издигане на имиджа на гимназията стана Валентина Нейчева от 11 а клас. Тя получи флаг и грамота.

Още: Община Пловдив застава зад инициативата „Нощ на Ангелите“

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес