Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очите?

23 юли 2023, 18:21 часа
Реклама

Хората имат различни по цвят очи. Най-често срещаните очи са сини, зелени, кафяви и пъстри. Повечето хора смятат, че най-малко са хората със зелени очи. Оказва се, че има още един цвят, който се среща по-рядко и от зеленото. Става въпрос за сивите очи.

Цветът на очите е наследствена черта, която е свързана с най-различни гени. Гените, които са свързани с производството на пигменти – феомеланин, меланин и еумеланин, определят цвета на кожата, косата и очите. Цветът на очите представлява уникална комбинация и концентрация на пигменти в ириса.

Какви цветове на очите може да видим?

Най-често срещаните цветове очи са сини, кафяви, зелени и пъстри. От тези четири цвята, най-рядко се срещат зелените очи – около 2% от хората по света. Пъстрите са следващият най-рядък цвят, те са комбинация от кафяво, зелено и златисто.

Сините очи са на второ място по разпространение. А най-често срещаният цвят при очите е кафявото – почти 80% от хората по света са с кафяви очи. Черни очи няма, въпреки че някои хора имат толкова тъмни на цвят очи, че те изглеждат като черни. Но не, те просто са много тъмно кафяви или хората имат големи зеници и затова очите изглеждат черни.

Кои са жените с най-красивите очи според астрологията

И кои са най-рядко срещаните като цвят очи ?

Става въпрос за сивите очи. Преди на тях се гледаше като нюанс на синьото, но вече са си отделен цвят на очите. И заради тази промяна сивото оглавява списъка като най-редкият цвят на очите.

Какво определя какъв цвят очи ще има човек ?

Цветът на очите зависи от производството на меланин или пигменти в ириса, колкото повече е меланинът, толкова по-тъмни са очите. Различните видове меланин определят индивидуалния цвят на очите. Еумеланинът е черно-кафяв пигмент, който прави по-тъмни очите, кожата и косата. Феомеланинът е жълто-червен пигмент, който прави очите зелени или пъстри, косата червена, а кожата с лунички. Хората, които живеят далеч от Екватора, имат по-светли очи и кожа. А тези, които живеят в по-топлите райони, са с по-тъмни очи и кожа.

ОЩЕ: Учени: Хората с този цвят на очите най-често имат проблеми с алкохола

Може ли човек да промени цвета на очите си ?

Да, това е възможно и става сравнително лесно - като си поставите контактни лещи.

Какво представлява хетерохромията ?

Хора, които имат хетерохромия, имат различен цвят на очите. Все още учените не са напълно наясно за този феномен, но според някои от тях това може да бъде причинено от състояние, известно като пиебалдизъм - липса на клетки, които произвеждат пигмент и може да доведе до петна в косата, кожата, а понякога и в едното око. Някои хора се раждат с хетерохромия, докато други я развиват по-късно в живота. Тя може да се появи вследствие на очна хирургия, диабет, глаукома, нараняване на окото, някои видове лекарства.

10 навика, с които да поддържате очите си в ТОП форма

Какво е анизокория ?

Това е състояние, при което двете зеници са различни по размер. Колкото по-голяма е зеницата, толкова повече черен цвят има в центъра на окото. Анизокорията често е безвредна, но понякога може да е симптом на заболяване. Става въпрос за болести като:

  • Вирусна инфекция.
  • Синдром на Horner – рядко състояние, при което клепачите са увиснали, зениците са с различен размер и липсва изпотяване на лицето.
  • Проблеми с нервната система.
  • Тонична зеница на Ади – състояние, при което едната зеница не реагира добре на светлина.
  • Предишно увреждане на очите.
  • Висок риск от инсулт.
Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес