Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен климатик: 7 стайни растения, които ще разхладят дома ви

04 юли 2024, 10:11 часа
Реклама

Трудно е да се замени климатик с обикновено стайно цвете, но с правилния подход все пак може малко да понижи температурата. Основното нещо е да изберете растение и да му осигурите подходяща грижа.

Стайните растения носят много ползи: пречистват въздуха, насищат го с кислород, украсяват интериора и просто радват окото. За някои изобщо не е трудно да се грижите, достатъчно е да ги поливате навреме и да осигурите подходящо ниво на осветление.

Не всеки знае, че някои от стайните растения също могат да охладят въздуха. Всичко е въпрос на транспирация. Това е процесът, при който влагата се изпарява през листата, стъблата и издънките. Той поддържа растенията хладни, защото водата се изпарява в околната среда, което се отразява на температурата на въздуха.

Колкото повече стайни растения, толкова по-голяма е вероятността температурата на въздуха да стане по-удобна дори в жегата. Това е лесен и в същото време екологичен начин за охлаждане на помещението.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

При някои растения процесът на транспирация протича многократно по-активно. Ето какви цветя трябва да вземете, за да направите дома си много по-удобен през лятото:

·       драцена с три ивици,

·       спатифилум,

·       алое вера,

·       Грациозна хамедорея или бамбукова палма,

·       папрат нефролепис бостън,

·       епипремнум златен потос,

·       Хлорофитум гребенест, или паяк.

За тези, които тепърва започват да отглеждат растения, Epipremnum golden pothos и spiderweed са добри варианти. Те са доста непретенциозни, така че дори начинаещи могат лесно да се справят с тях.

Ако вече имате стайни растения и не планирате да купувате нови, тогава тук можете да обърнете ситуацията във ваша полза. Процесът на транспирация е доста лесен за активиране.

Първо, поливайте добре растенията. Не забравяйте, че в горещо време те се нуждаят от повече вода - всъщност, както всички живи организми.

6 растения, задължителни за всеки дом през 2024 г., защото привличат щастието

Второ, може да се налее и вода в тавата - така ще сте сигурни, че цветето винаги има необходимата влага.

Трето правило: групирайте растенията. Това спомага за създаването на влажен микроклимат и предпазва листата от изсъхване. Също така, трябва да пресадите растението в по-голяма саксия, в този случай корените ще растат по-активно, следователно цветето ще може да абсорбира повече влага.

И разбира се, подрязвайте растенията възможно най-малко през лятото. Това може да намали транспирацията, тъй като ще се отдели много по-малко влага.

Не забравяйте, че процесът на транспирация се активира с възрастта. Тоест, колкото по-старо е растението, толкова повече ще охлажда въздуха. Затова, ако някой от вашите приятели иска да ви подари стайно цвете, непременно обмислете това предложение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес