Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вреди и ползи: как употребата на тази подправка може да повлияе на здравето

13 юли 2024, 15:05 часа

Канелата, любима подправка с топъл и характерен вкус, е не само ценена в кулинарията, но и изтъквана заради потенциалните ползи за здравето. Въпреки това, подобно на много други природни вещества, нейното въздействие върху здравето може да бъде различно и разбирането на вредите и ползите от нея е от решаващо значение.

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

На първо място, канелата е богата на антиоксиданти, като полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес в организма. Тези съединения могат да допринесат за противовъзпалителните ѝ свойства, като потенциално подпомагат намаляването на възпалението, което е свързано с различни хронични заболявания, включително сърдечни болести и артрит. Освен това канелата е изследвана заради способността ѝ да подобрява инсулиновата чувствителност и да понижава нивата на кръвната захар, което я прави обект на интерес за управление на диабета и метаболитния синдром.

От друга страна, консумацията на големи количества канела или прекомерната употреба на някои видове може да има неблагоприятни ефекти. Канелата касия, по-често срещаният сорт, който се намира в супермаркетите, съдържа кумарин - съединение, което във високи дози може да причини увреждане на черния дроб и да увеличи риска от рак. Сред по-безопасните алтернативи е цейлонската канела, която има по-ниски нива на кумарин, но обикновено е по-скъпа и по-трудно достъпна.

Страничните ефекти от консумацията на твърде много канела

Освен това, въпреки че способността на канелата да понижава кръвната захар е обещаваща за лечението на диабетици, тя може да взаимодейства с лекарствата за диабет и да предизвика хипогликемия, ако не се следи правилно. Лицата с чернодробни заболявания също трябва да бъдат внимателни поради потенциалното въздействие на канелата върху чернодробните ензими и функции.

Освен физиологичните си ефекти, канелата има и културни и психологически ползи. Ароматът ѝ често се свързва с комфорт и топлина, което я прави популярен избор за ароматерапия и ароматизиране на дома. В традиционната медицина канелата се използва заради антимикробните си свойства, въпреки че ефективността ѝ в това отношение все още се обсъжда в съвременните изследвания.

В кулинарията канелата подсилва вкуса както на сладки, така и на солени ястия, като предлага по-здравословна алтернатива на захарта за тези, които се стремят да намалят приема на рафинирани захари. Въпреки това умереността е от ключово значение поради потенциалната ѝ токсичност в големи дози.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес