Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 храни за закуска могат да помогнат за намаляване на риска от диабет

22 септември 2024, 08:00 часа

Първото хранене се счита за най-важно, то е това, което ви зарежда с енергия, стартира стомашно-чревния тракт и ви помага да се събудите. Ако избирате разумно храната, можете да се предпазите от хронични заболявания, сигурни са специалистите.

Дали да закусва или не е личен въпрос на всеки човек. Лекарите съветват да се съсредоточите върху собствените си чувства и в никакъв случай да не се насилвате да ядете, ако изобщо не ви се иска. Друг е въпросът, когато се събудите гладни и мислите само за храна. В този случай храненето е необходимо.

Важно е да изберете правилното меню. Закуската трябва да засища, събужда, но не претоварва стомашно-чревния тракт. Добре е да изберете храни, които не повишават кръвната захар и също така предотвратяват бързото усвояване на глюкозата, това ще предпази от развитие на диабет, пише издание на The Mirror.

Още: Добре ли е да пропуснете закуската, ако не сте достатъчно гладни сутрин?

 

Ето пет храни, които са идеални за закуска.

1. Овесени ядки

Изглежда, че тук всичко е очевидно: трябва да ядете овесена каша за закуска. Но всъщност е важно да я изберете правилно! Купете овесена каша, която трябва да се готви поне 20 минути. Тази опция съдържа витамини и минерали, които ще донесат само ползи. Що се отнася до инстантните „минутни каши“, те са безполезни: сладки са, няма да ви заситят, но ще добавят излишни килограми.

Още: Коя закуска спомага за понижаването на холестерола

 

2. Пълнозърнест хляб

Върху него може да сложите парче сирене, варени пилешки гърди, авокадо или варено яйце. Този хляб е здравословен, усвоява се дълго време и не провокира скок на кръвната захар.

 

Още: Кардиолог: Никога не бих ял тези храни на закуска

3. Мазни риби

Чудесна алтернатива на колбаси и бекон. Рибата помага за функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, прави кожата по-красива и като цяло подобрява благосъстоянието.

 

4. Банани вместо сладко или кондензирано мляко

Ако обичате сладки сандвичи, тогава тази опция е за вас. Бананът може да се пасира, като просто намачкате плода с вилица, а готовата маса се намазва върху препечен или пресен хляб. Вкусно и здравословно е, особено в сравнение със сладки конфитюри или други сосове.

 

5. Пресни плодове вместо сок

Пиенето на чаша портокалов сок със закуска е добра идея, само ако сте приготвили сока сами. В противен случай, продуктът само ще повиши кръвната захар и ще засили чувството на глад. Затова се откажете от купените от магазина сокове в полза на пресни плодове. Ябълки, портокали, круши - всичко това може да се яде като десерт след основното хранене. Чисти фибри - без вреда.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес