Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сомнолог съветва: Винаги ставайте по едно и също време

10 август 2021, 07:50 часа

Сомнологът Павел Кудин в интервю за РИА Новости посочи основното средство за борба с безсънието, пише БГНЕС. Според него, човек трябва да се освободи от тревожността, стреса и психическото претоварване преди да си легне. Това помага за нормализиране на режима на сън и събуждане.

Кудинов обясни, че винаги трябва да ставате по едно и също време - както в делничните, така и през почивните дни. След като се установи устойчив режим на будност и сън, въпросът с безсънието ще бъде решен. Кудинов беше скептичен относно използването на различни билкови чайове за нормализиране на съня. Според него, таблетка валериан би била по-полезна за борба с инсомнията.

Президентът на Руското дружество на сомнолозите, докторът на медицинските науки Роман Бузунов каза, че нужният на човек сън е строго индивидуален и може да варира между 4 и 12 часа в денонощието. Можете да спите и през деня, но това не трябва да трае повече от час, съветва лекарят. Неврологът и сомнолог Елена Царева, от своя страна предупреди, че твърде дългият сън може да бъде симптом за сериозно заболяване.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес