Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

24 април 2024, 10:15 часа

Почистването на прозорците е трудоемко и определено не е сред любимите задължения на домакините. Но само тези от тях, които имат повече опит, прилагат някои трикове - те значително улесняват изпълнението на тази дейност. Например, домакините с опит добавят една съставка към водата за миене на прозорците и благодарение на нея ги почистват с едно движение.

Амоняк за блестящи от чистота прозорци

Амонякът може да се използва не само за медицински цели, но и в домакинството. Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците.

Защо амонякът е по-добър от битовата химия? Основното предимство на лекарството е, че не образува пяна, когато се използва, което означава, че не е нужно да отделяте много време, за да се отървете от него. Същевременно той ефективно разтваря мазнини, следи от насекоми и други органични остатъци.

Разтворът, който почиства прозорците до блясък

В резултат на това, когато миете прозорци с амоняк, добавен към вода, няма да се налага да търкате стъклото - едно движение на ръката ви ще бъде достатъчно.

Ако искате да миете не само стъкло, но и пластмасови, метални части и корнизи, разредете 5 ml от продукта в 5 литра вода. При упорити петна направете по-концентриран разтвор - 2 супени лъжици амоняк на 1 литър вода. Тази смес ще се справи с лекота с ръждата и оксидите от металните части.

Други трикове при почистване на прозорци

За да блестят от чистоата прозорците и да не остават ивици при почистването им е важно да спазвате правилната техника на забърсване на стъклената повърхност с парцала. Прозорците се почистват отвътре с хоризонтални движения, а отвън с вертикални. Или обратното. Благодарение на това ние веднага ще стане ясно от коя страна е петното. Това съответно ще спести много време при почистването му, а резултатът ще е кристално чисти прозорци без ивици и петна.

Вместо специални скъпи полиращи препарати за стъкло и огледала, може да използвате стари вестници. Вършат страхотна работа и не струват абсолютно нищо.

Мазни петна, оставени по стъклото от детските ръце, можете да премахнете с мека кърпа, напоена с лакочистител. Отпечатъците от пръсти върху стъкло могат да се отстранят и с гъба, напоена с разтвор от вода и спирт.

Само хитрите домакини чистят прозорците с това

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес