Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези подправки към каймата за принцеси – ще станат истински „кралици“

03 април 2024, 10:11 часа
Реклама

Вкусните филийки с кайма и кашкавал, известни с интересното име „принцеси“, са част от националната ни кухня, аламинут и превъзходна закуска, която е засищаща и вкусна и от която се изкушават да хапнат дори онези, които пазят талия и избягват консумацията на хляб като цяло.

Рецептите за принцеси се различават, но почти всички съдържат една основна съставка – каймата, независимо дали към нея са прибавени кашкавал, или яйца, или яйца и сирене, или яйца и кашкавал. Различни са вариациите и макар да се приготвят и принцеси без месо за вегетарианци, както и нетрадиционни принцеси с риба тон, наденица, крема сирене, дебърцини и какви ли не месни продукти, в повечето рецепти именно каймата е главната героиня, каквато всъщност е и традиционната рецепта.

Ето защо правилният избор на кайма – от чисто и прясно месо, смес телешко и свинско, отлично подправена, е в основата на вкуса на принцесите. Като споменахме подправки, следва да уточним, че подправките за каймата за принцеси може да се различават от подправите за кайма за кюфтета и това е очаквано. Може да превърнете принцесите си в кралици на масата, ако знаете кои подправки към кайма за принцеси я овкусяват най-добре и правят тази национална вкусотия, готова за минути, любима за хапване.

Най-вкусните принцеси с кайма и кашкавал - ето каква е тайната им

Подправки към каймата за принцеси – сложете тези и няма да съжалявате

Как една принцеса се превръща в кралицата на масата? Ако говорим за вкусните филийки с кайма и кашкавал, отговорът е лесен – с точните подправки, които са ароматни, изненадващи и подобряват вкуса на принцесите.

Каймата за кюфтета подправяме с черен пипер и кимион, но това не са най-добрите подправки за принцеси или поне не са единствените и се нуждаят от компания. Бабите ни поръсваха самите готови принцеси с чубрица от билки, набрани лично от тях – подправка,която им придаваше неповторими вкус и аромат, запечатали се в съзнанието на много от нас, но тук говорим за подправки за каймата, а не за готовата принцеса, така че дали чубрицата е подправката, която търсим. Онези подправки, които правят каймата за принцеси толкова вкусна, са:

  • чубрица – да, оказва се, че именно тя е от ключово значение, когато овкусяваме каймата за принцеси, а фактът, че е достатъчно добра и в каймата, и върху принцесата, доказва, че има защо чубрицата да е сред най-предпочитаните български подправки,
  • червен пипер, който може и да е лют, ако си падате по този вкус или ако принцесите ще се сервират като аламинут, а не като закуска,
  • .риган, който е много подходящ за добавяне към каймата за принцеси, която е с черен пипер,
  • пресен магданоз – за аромат, свежест и цвят,
  • захар – неочаквано, но факт, добавена към каймата за принцеси, захарта извежда тази обикновена и лесна на пръв поглед закуска на друго, по-високо, ниво,
  • придавайки на принцесите уникален и неочакван вкус,
  • самардалата е изключително добър избор сред подправки към каймата за принцеси, която вече се поръсили с черен пипер и чубрица,
  • чесънът и шарената сол също присъстват в рецептите за принцеси с кайма в някои части на страната.

Най-вкусните принцеси с кайма се приготвят по тази традиционна рецепта

Подходящи комбинации подправки към каймата за принцеси

Внимавайте обаче – не смесвайте всички изброени подправки, не всички комбинации са удачни. Захарта си подхожда идеално с лют червен пипер, черният пипер и кимионът – с риган и магданоз, самардалата – с черен пипер и чубрица. Може да експериментирате и да направите свой микс от подправки, готов за добавяне в каймата по всяко време, за да приготвите аламинута още по-бързо, но първо се уверете, че си подхождат и че ароматите им създават вкусна хармония, превръщайки принцесата в кралица, а не в пепеляшка.

Странджанка – принцеса или не съвсем?

Аламинут, подобен на принцесата, но приготвян на скара върху жар, е странджанката, характерна за Източна и Югоизточна България. Вкусотията прилича на принцеса и реално  е вид принцеса, приготвяна по различна рецепта от традиционните, които консумираме, но е по-дълга. Онова, което обаче най-ярко я отличава от  принцесите, е богатството на подправки, които са повече в странджанката, отколкото в принцесата.  

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес