Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване по правилния начин: как да постигнете калориен дефицит

06 юли 2024, 07:44 часа

Обърнахме се към общопрактикуващ лекар и диетолог, за да разберем веднъж завинаги техниката, която ще ви помогне да свалите излишните килограми.

Какво е калориен дефицит?

За да се подобри фигурата и да се свалят излишните килограми, се появяват все по-оригинални системи за хранене. Но без значение в какво се състои, един от най-важните компоненти на правилното отслабване е да се намали количеството на дневния прием на калории, създавайки дефицит.

Когато приемате по-малко калории, отколкото изгаряте, създавате калориен дефицит, наричан още енергиен дефицит, защото калориите са единица топлина или енергия. Много хора консумират повече калории дневно, отколкото им е необходимо, за да поддържат теглото си. Когато постоянно преяждате, допълнителните калории се складират като мазнини, което води до увеличаване на теглото.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

А когато създадете калориен дефицит, тялото ви получава енергия или гориво от натрупаните мазнини. Това са допълнителните мазнини, които носите по бедрата, в корема и по цялото тяло.

Как да създадете калориен дефицит за отслабване?

Може да изглежда доста лесно да създадете калориен дефицит и да отслабнете. Въпреки това много хора, които спазват диети, се сблъскват с някои трудности.

Изследователите са изчислили, че за отслабване е необходим дефицит от 1750 калории седмично, за да се свали 1 кг мазнини.

За да намалите приема на калории, опитайте:

- намалете размера на порциите;

- намалете броя на закуските;

- да избирате нискокалорични храни по време на хранене.

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Характеристики на диетата с калориен дефицит

Формирането на калориен дефицит на първо място предполага задължителното изключване от диетата на редица висококалорични продукти с повишено съдържание на мазнини.

В диетата не трябва да присъстват следните продукти:

- сладкарски изделия;

- хлебни изделия;

- мазно месо;

- полуфабрикати;

- бързо хранене.

Важно е да се осъзнае, че изготвянето на всяка диета е доста сложен и строго индивидуален процес. Той трябва да бъде направен от професионален диетолог или нутриционист, който ще вземе предвид ръста, теглото, пола, възрастта, наличието на определени заболявания, наследствените предразположения, особеностите на професионалната дейност и нивото на дневния енергиен разход. Само чрез анализ на всички тези фактори може да се разработи и формулира диета, която не само ще помогне да се отървете от излишните килограми, но и ще подобри здравето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес