Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как гроздето влияе на човешкото тяло?

06 юли 2024, 08:12 часа

Гроздето е склад на ценни вещества, 80% от него се състои от вода, неговото енергийно и въглехидратно съдържание е уникално. Въпреки високото съдържание на въглехидрати, гликемичният му индекс е умерен. Поради високото си съдържание на вода и калий е добър диуретик и детоксикиращо средство, а когато се консумира в големи количества, намалява киселинността на кръвта и урината.

Високото съдържание на витамини A, B, C, K, калий, селен, биотин, желязо и фолиева киселина в гроздето насърчава хематопоезата, способността на тялото да се защитава и поддържа умствена и физическа работоспособност.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Фитосъединения, полифеноли, флавоноиди

Основната задача на фитосъединенията е да предпазват растителните клетки от негативните въздействия на външната среда, като тези активни вещества също играят важна защитна роля в човешкото тяло. Антиоксидантният ефект на флавоноидите предпазва организма от разрушителното действие на свободните радикали. Гроздето е изключително богато на тези полезни за здравето съединения.

Процианидинът поддържа съдовата гъвкавост, неутрализира свободните радикали, може да предотврати атеросклероза, понижава кръвното налягане, инхибира агрегацията на тромбоцитите, образуването на кръвни съсиреци и предпазва от инфаркт. Потиска образуването на вещества, участващи във възпалителния процес, включително образуването на хистамин, като по този начин намалява алергичните симптоми.

Кверцетинът е естествено органично багрило. Предотвратява хистаминови и други алергии или образуването на възпалителни вещества. Намалява риска от инфаркт, а като антиоксидант предпазва и от вредното въздействие на LDL холестерола.

Ресвератролът е нефлавоноидно фенолно съединение, произведено като имунен отговор в растенията, което предпазва от инфекции.

Комбинираните противовъзпалителни ефекти на полифенолите и ресвератрола също са демонстрирани, тъй като инхибира действието на ензимите циклооксигеназа и подобрява усвояването на глюкозата при диабетици.

Според експерименти с животни има противораков ефект и е полезен за сърдечно-съдовата система. Известен е и козметичният му ефект: забавя процеса на стареене на кожата.

Физетинът, който принадлежи към групата на флавоноидите, освен че инхибира образуването на тумори, подобрява дългосрочната памет.

Гроздовите семена също съдържат пикногенол, който е мощно антиоксидантно съединение. Намалява болките в ставите и има добър ефект върху сърдечно-съдовата система. Облекчава стреса, намалява алергиите. Най-вероятно пикногенолът може да проникне през кръвно-мозъчната бариера и да защити нервната тъкан от вредни окислителни процеси.

6 уникални ползи от черното грозде и защо е важно да го консумираме

Съвети за покупка и консумация

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на целостта на гроздовете и плътността на плодовете. Тънък белезникав слой, покриващ плодовете, може да е знак за добро качество. Това тънко равномерно покритие не е следа от пръскане, а следа от влага от нощния въздух, която кондензира върху плодовете.

Не е необходимо да избирате неузрели гроздове, тъй като, за разлика от бананите, набраното грозде не узрява повече. От друга страна, колкото по-зряло е гроздето, толкова повече антиоксиданти съдържа.

Биологично важните активни вещества се съдържат основно в ципата и семките на гроздето.

Ето защо е по-добре да се въздържате от закупуване на сортове без семена. По същата причина не белете плодовете и не изстъргвайте семената от тях. Необходимо е семките да се дъвчат старателно, така че по време на храносмилателния процес от тях да се освободят възможно най-много биологично полезни вещества.

Гроздето е склад за ценни вещества и неслучайно на латински се нарича “vitis”, което означава живот.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес