Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-големите градове на Черно море?

06 юли 2024, 07:33 часа

Черно море е вътрешно море между Източна Европа и Западна Азия. Граничи с Източноевропейската равнина на север, Балканите на запад, Кавказките планини на изток и Анадолския полуостров на юг.

Излаз на Черно море имат шест държави с крайбрежна ивица:

България - 378 км
Грузия - 310 км
Румъния - 225 км
Русия - 800 км
Турция - 1329 км
Украйна - 2782 км
За България, Грузия, Румъния и Украйна черноморската зона е единственият излаз на море.

Ето кои са най-големите градове на Черно море

Истанбул, Турция, 11 млн жители
Главното морско пристанище и най-големият град на Турция, известен в миналото като Константинопол и Византион. Метрополисът е разположен от двете страни на протока Босфора, водният път, свързващ Черно с Мраморно море и разделящ европейска Източна Тракия от Анадолския полуостров в Западна Азия.

Одеса, Украйна, 1 млн. жители
“Перлата на Черно море” е третият най-голям град в Украйна. Одеса е сравнително нов град, създаден от Екатерина Велика през 18-ти век. Одеса е важен културен и научен център за Украйна, който целогодишно привлича много посетители. Интерес за посещение представляват “Големите стъпки на Потьомкин”, Крайморският булевард, Шахският дворец, Френският булевард, Музеят на морската история, Музеят на патриотичната слава, Катакомбите - използвани от престъпници, революционери и партизани от Втората световна война.

Колко държави имат излаз на Черно море?

Трабзон, Турция, 770 хил. жители
Един от най-забележителните черноморски градове е Трабзон, разположен в североизточния край на Турция. Градът привлича посетители със своята древна история и красиви природни пейзажи. Трабзон е известен със своето богато културно наследство и уникална архитектура.

Самсун, Турция, 650 хил. жители
Градът е известен като “Зеницата на Черноморието” и родно място на Турската република. “Отидох в Самсун на 19 май 1919 г.”. Това са думи на Мустафа Кемал Ататюрк, а 19-ти май бележи началото на Турското национално движение в Анадола. Днес Самсун съчетава модернизацията си с богатата си история и един от най-важните търговски и културни центрове в региона.

Сочи, Русия, 440 хил. жители
Сочи се намира в Краснодарския край на Русия. Основан е през 1838 г., а днес е най-големият черноморски център на Русия. Сочи впечатлява с живописно местоположение и е един от най-популярните руски морски курорти. През 2014 г. Сочи беше домакин на зимната олимпиада.

Севастопол, Украйна, 428 хил. жители
Севастопол е черноморски град, разположен на югозападното крайбрежие на Кримския полуостров. Основан е през 1783 г. от руската императрица Екатерина Велика около останките от древния гръцки град-колония Херсонес. В началото на Руско-украинската война през 2014 г. градът е окупиран заедно с целия Кримски полуостров от Русия, която го анексира и обявява за град от федерално значение в състава на Южния федерален окръг, което не е признато от Украйна и голяма част от страните от ООН.
Според административното деление в Украйна Севастопол е град с особен статут, без да е част от Автономна република Крим.

Варна, България, 348 хил. жители
Морската столица на България е един от най-древните градове в страната. Градът е основан през 6-ти в.пр.н.е, откогато е известен като Одесос. С международно значение е най-старото обработено златно съкровище в света, известно като Варненския халколитен некропол и датиращо от преди 6000 години. Многобройни са интересните места, които днес привличат хиляди посетители. Сред тях са Аквариумът, Делфинариумът, Морската градина и много други.

Констанца, Румъния, 302 хил. жители
Констанца е най-старият обитаем град в Румъния, основан през 600 г. Констанца притежава най-голямото пристанище на Черно море, което е и едно от най-големите в Европа. Това определя града като важен икономически и културен център.

Кои са най-големите турски градове на Черно море

Бургас, България, 200 хил. жители
Бургас е разположен в западната част на Бургаския залив. В града се намира най-голямото пристанище в страната. Интересни места за посещение днес в града са Регионалният исторически музей, Художествената галерия, Морската градина. В района на града се намират Бургаското, Атанасовското и Мандернското езеро.

Батуми, Грузия, 155 хил. жители
Град Батуми се намира в Югозападна Грузия, на брега на Черно море. Възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе. Днес за туристите интересни за посещение са крепостта Тамара, Държавният музей на Аджария, Музеят на Сталин, Океанариумът, Ботаническата градина и много други. Дългият крайбрежен булевард води до красив цветен, пеещ фонтан. 

Орду, Турция, 136 хил. жители
Турският град Орду впечатлява с богата история и природни красоти. Разположен в южната част на Черно море, Орду привлича туристи със своите плажове, зелени паркове е уютна атмосфера. Градът е известен с производството си на чай, който е важна икономическа дейност за региона.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес