Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво е най-добре да се ядат овесените ядки?

09 април 2024, 19:33 часа
Реклама

В здравословните диети ни плашат не толкова забраните, колкото досадната им, скучна монотонност. В този смисъл овесената каша има щастливо свойство: тя мирно съжителства със сладко и солено, приема основния вкус на ястието и затова не рискува да стане скучна.

Диетичната репутация на овесените ядки не е случайна: те изобилстват с фибри, съдържат значително количество витамини и микроелементи, сред тях бета-глюкан, който значително намалява нивото на лошия холестерол; а бавните въглехидрати осигуряват енергия. При това овесените ядки съдържат тиамин, вещество, което в организма се превръща в хормона на щастието серотонин.

Той подобрява настроението ви, намалява нивото на стрес и най-важното - помага ви да се откажете от навика да преодолявате проблемите си, като се нахвърляте да ядете нещо сладко. Може да изглежда странен съветът да изядете порция овесена каша вместо шоколад, за да подобрите настроението, но наистина се получава. А в инстантните зърнени храни и индустриалните мюслита често е добавена огромна доза рафинирана захар към самата зърнена култура.

Има и такъв приятен момент: тези витамини, които присъстват в овесената каша в най-значителни количества, например витамин Е, са мастноразтворими. Затова кашата с мляко или сметана е напълно подходяща от хранителна гледна точка – при това, на всичко отгоре, кравето мляко може спокойно да се замени с всяко едно растително мляко.

Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?

Ето няколко подходящи придружители на овесените ядки, прилагани в различни рецепти

Ябълков крамбъл с овесени ядки

Рецепта за желаещите да се избавят от излишните килограми: съставките включват само ябълка, овесени ядки, мед и зехтин. Особено актуална рецепта за зимата, когато в ябълката - един от малкото свежи плодове тогава, са останали поне малко живи витамини.

Овесени ядки със сметана

Няма нищо сложно в приготвянето на такава вкусна овесена каша, но има някои нюанси: ако залеете ядките със студена вода, оставите ги да набъбнат и след това ги сварите в мляко или сметана, ще станат по-бързо. По желание може да добавите към кашата сладко или сироп. Овесените ядки се комбинират разкошно със смокини и кедрови орехи. Приятно е да ядете такава каша в хладно утро, да лекувате с нея настинки и изтощение.

Овесени блокчета гранола

Здравословна закуска в джобен формат: блокчетата от гранола са удобни за носене, съхраняват се дълго време, не цапат ръцете ви и могат да се начупят на малки парченца в кисело или топло прясно мляко, в различни сокове. Консистенцията на гранолата зависи от количеството мед и от това какви овесени ядки използвате – варени на пара или във вода. С пропарените текстурата се оказва по-нежна, а с обикновените - по-хрупкава. Гранолата може да се съхранява в кутия или стъклен буркан над седмица, така че, не е зле да си приготвите повечко.

Въпреки че са полезни, яденето на овесени ядки всеки ден води до тези проблеми

Смути с овесени ядки, банан и ягоди

Ако сте се запасили сериозно и за дълго с домашна гранола, значи е време да се включите в модерната мания за здравословен начин на живот. Блендирани ягоди и банан с овесени ядки и кокосово мялко - идеалната храна за закуска, подходяща за вегани, както и да се снимате с нея в Instagram: ярък вид, наситен тропически вкус и съвършено лесно смути за забъркване. Крайният резултат е витаминно-протеинов коктейл, който не се пие, а се яде.

Бананови палачинки върху овесени ядки с кокосов карамел

В тази рецепта се използват само онези продукти, които не вредят на организма, а напротив - дават активност и удължават младостта. По-добре е бананът да се замрази леко преди ядене, тогава той ще бъде по-сладък и по-добре усвоен. Овесените ядки ще придадат текстура на палачинките, плюс кокосова захар, бадемово мляко и други супер-храни. С две думи – много енергия в малко количество храна!

 

---

 

 

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес