Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растителни източници на калций, които топят мазнините

22 септември 2024, 19:00 часа

Калцият, минерал, добре познат с ролята си за здравето на костите, може да играе изненадваща роля и в контрола на теглото. Последните изследвания показват, че калцият може да помогне за метаболизма на мазнините, особено чрез растителни източници. Въпреки че млечните продукти традиционно се свързват с калция, многобройни растителни източници могат да осигурят този важен минерал, като същевременно допринасят за управлението на теглото.

Зеленолистни зеленчуци

Едни от най-богатите растителни източници на калций са зелените листа. Кейлът, зелената салата и ряпата са отличен избор. Калето, по-специално, е не само с високо съдържание на калций, но и с ниско съдържание на калории. Това го прави идеално допълнение към диетата, съобразена с теглото. Зелената ряпа е също толкова питателна и може да осигури значително количество калций на порция. Тези зеленчуци са богати и на фибри, които помагат да се чувствате сити по-дълго време и поддържат цялостното здраве на храносмилателната система.

Още: Най-вкусният тарт със спанак и сирене

Броколи и броколи рабе

Броколите, включително разновидността им, известна като броколи рабе, са друг чудесен източник на калций. Освен че са богати на този жизненоважен минерал, броколите са богати на фибри и имат ниско съдържание на калории. Комбинацията от тези фактори може да засили метаболизма ви и да помогне за намаляване на телесните мазнини. Броколи рабе, макар и малко по-горчиво, осигурява солидна доза калций заедно с различни антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве и потенциално подпомагат метаболизма на мазнините.

Семена от чиа

Малките, но мощни семена от чиа са отличен източник на калций. Само няколко супени лъжици могат да осигурят значително количество от този минерал. Семената от чиа са пълни и с фибри и омега-3 мастни киселини, които са известни с противовъзпалителните си свойства и потенциала си да подобряват здравето на метаболизма. Включването на семена от чиа в смутита, кисело мляко или салати може да бъде вкусен начин да увеличите приема на калций и същевременно да подпомогнете управлението на теглото.

Още: Как се съхранява правилно спанак във фризер

Бадеми

Бадемите са друг растителен източник на калций, който също така предлага здравословни мазнини и протеини. Те могат да помогнат за регулиране на апетита и да подпомогнат мускулната функция, което е от съществено значение за поддържане на здравословен метаболизъм. Една малка шепа бадеми може да осигури значително количество калций и други хранителни вещества, полезни за контрола на теглото. Внимавайте за размера на порциите, тъй като бадемите са калорични, но здравословните им мазнини могат да помогнат за задоволяване на глада и намаляване на общия прием на калории.

Обогатени растителни млека

Много растителни млека, като бадемовото, соевото и овесеното, са обогатени с калций. Тези обогатени варианти могат да бъдат добра алтернатива на млечните млека и да подпомогнат приема на калций, като същевременно са по-нискокалорични. Когато избирате растителни млека, търсете такива, обогатени с допълнителни хранителни вещества като витамин D, който може да помогне за по-доброто усвояване на калция.

Още: Най-вкусния спанак с ориз

Тофу

Тофу, произведено от соеви зърна, е универсална храна, която често е обогатена с калций. То е чудесен избор за тези, които спазват вегетарианска или веганска диета. Високото съдържание на протеини в тофуто може да помогне за поддържането на мускулна маса, която е от решаващо значение за здравословния метаболизъм. То може да се използва в различни ястия, което го прави лесно допълнение към диета, съобразена с теглото.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес