Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранобудни или "нощни птици"? Ново изследване разкрива кои хора имат по-добра когнитивна функция

29 юли 2024, 10:46 часа

Ново изследване казва, че оставането до късно може да бъде полезно за нашата мозъчна сила. Според изследвания хората, които се смятат за „нощни птици“, имат по-добри когнитивни функции от ранобудните.

Вижте още: 46 въпроса: Това е най-точният тест, който може да прецени дали имате ранни признаци на деменция

Изследването е проведено върху 26 000 души, които са си лягали късно и е установено, че имат по-добри резултати на тестове за интелигентност и памет, съобщава The Guardian.

Както показват резултатите, вярването, че тези, които си лягат късно, не вършат много работа през деня, не е вярно.

Изследването е проведено от изследователи от Imperial College London въз основа на данни, събрани от UK Biobank. Те изследвали как продължителността, качеството и хронотипът на съня на участниците (който определя по кое време от деня се чувстваме най-будни и продуктивни) се отразява на мозъчната функция.

Учените са стигнали до извода, че хората, които си лягат късно, имат по-бързи реакции, по-добра памет и са по-проницателни от ранобудните.

Ръководителят на изследването д-р Раха Уест посочи, че макар да е необходимо да се разберат и да се адаптират към естествените тенденции на съня, също толкова важно е да се отдели достатъчно време за сън и то не трябва да бъде твърде кратко или твърде дълго.

Вижте още: Ново изследване: Вид бактерии в устата "топят" рака

Изключително важно е да поддържате мозъка си здрав и да функционира на върха си“, каза тя.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес