Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни средства: Как влияе цикорията на хората с диабет

12 септември 2024, 14:55 часа

Цикорията е едно от най-обичаните и най-полезни за здравето диворастящи растения. Тя расте навсякъде и цъфти с красиви небесносини цветя.

Още: 5 причини, поради които трябва да ядете повече черно грозде

Хората са използвали изключителните свойства на цикорията в традиционната медицина за подобряване на черния дроб, лечение на стомашни болки, успокояване на нервите, регулиране на сърдечния ритъм и лечение на остеоартрит и диабет.

Цикория срещу диабет

По отношение на диабета, две нови проучвания, показват, че редовната консумация на грудки от цикория (кореновата част) помага за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с повишен риск от диабет тип 2. Този корен е полезен и за хора, които са в начален стадий на диабет, които трябва да намалят количеството консумирана захар и да отслабнат.

Цикорията помага за елиминирането на мастните клетки в черния дроб и мускулите, но също така подобрява секрецията на инсулин след хранене.

От друга страна, съдържащите се в растението фибри са много полезни за здравето на стомаха, твърдят експерти. Те обясняват, че високите количества фибри в цикорията помагат в борбата с холестерола, регулират нивата на кръвната захар и подобряват храносмилането. Грудката също е много богата на пребиотици, които подхранват и защитават микробиома в стомаха.

Как да консумираме грудки от цикория

Още: Природни средства: Тиквено семе срещу вируси, ето как да го използвате

Тази грудка има горчиво-пикантен вкус. Може да се вари и да се консумира като зеленчук, като се маринова със сол, олио и лимон. По желание може да нарежете грудката на филийки и да ги запечете във фурна или на скара с малко мазнина, сол, лимон и подправки.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес