Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поверията казват защо не може да ходите боси

26 април 2023, 20:00 часа
Реклама

Някои вярвания са дошли до нас от минали векове, когато много неща са се възприемали по различен начин. Въпреки това ние все още се вслушваме в някои от съветите на нашите предци, за да избегнем провали, проблеми и неприятности.

Босите крака са уязвими не само за рани, но и за недоброжелатели. Нашите предци са се опитвали да защитят краката си, за да избегнат проблеми, както и да не се разболяват и да губят сила. Експертите препоръчват да разберете защо не трябва да ходите боси в определени часове и с какви опасности е изпълнено това.

10 народни поверия, които всички трябва да знаем

Ходенето бос на важни църковни празници се смятало в миналото за неуважение и обещаваше много проблеми. Дори в бедните семейства се опитвали да сложат нещо на краката си, за да не си навлекат проблеми.

Според вярванията, човек не трябва да ходи бос из къщата, в която има починал, за да не приеме здравословните му проблеми и да се предпази от негативизъм.

  • Боси не ходете за гъби. Разбира се, едва ли има отчаяни хора, които отиват в гората без обувки, но все пак има забрана. Това не е само заради възможни наранявания, но и обещава празни кошници за берачи на гъби и берачи на горски плодове.
  • Ходенето бос по време на гръмотевична буря се счита за лоша поличба. Нашите предци са вярвали, че бушуващите стихии ще донесат много беди и проблеми на необутия.
  • Според поверието не трябва да се ходи бос в къща, където има болен човек. Небрежното отношение към обувките може да причини много заболявания и влошаване на благосъстоянието.
  • Смята се, че е невъзможно да броите парите си боси, за да не загубите богатство и просперитет.
  • Босите крака не са подходящи при среща с гости - късметът ще напусне къщата с тях, оставяйки на собственика само бедност и нещастие.
  • Засаждането на разсад, според вярванията, също не трябва да се прави на босо, за да не загубите реколтата и да не се обречете на гладна зима.
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес