Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, която всеки трябва да има в градината си - тя сваля холестерола и забавя стареенето

11 април 2024, 06:30 часа
Реклама

Всеки градинар трябва да засади тази ароматна подправка в градината си. Босилекът е известен със своя уникален вкус и полезни свойства. Южна Азия се счита за родното място на това растение, но днес то се отглежда в много страни по света.

Полезни свойства на босилека

Босилекът съдържа голямо количество витамини (А, С, К, Е, група В) и минерали (желязо, калций, магнезий, калий). В допълнение, той е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, предотвратяват развитието на различни заболявания и предотвратяват преждевременното стареене.

Редовната консумация на босилек помага за укрепване на имунната система, подобрява храносмилането, понижава нивата на холестерола в кръвта, нормализира кръвното налягане и функционирането на сърдечно-съдовата система, споделя руският агроном Мария Векшина.

Кардиолог: С тази подправка кафето е по-полезно за сърцето

Отглеждане на босилек

Експертът, който се занимава с тази култура повече от 15 години, споделя при какви условия трябва да се отглежда тя.

"Можете да отглеждате босилек както на открито, така и в саксия на перваза на прозореца. За да направите това, трябва да изберете слънчево място и да подготвите плодородна почва. Семената на босилека се засаждат в земята на дълбочина около сантиметър. Разсадът на растенията трябва редовно да се напоява и подхранва с органични торове", споделя агрономът.

Мария Вешкина отбелязва, че при правилна грижа босилекът започва да цъфти в рамките на шест до осем седмици след сеитбата. Листата могат да се използват за украса на ястия или да се добавят към чай.

Използване в кулинарията

Босилекът се използва широко в кулинарията поради своя ярък аромат и вкус. Листата му се добавят към салати, супи, основни ястия, сосове, десерти и напитки.

Босилекът е особено популярен в средиземноморската кухня. Например, той е една от основните съставки на известния италиански сос песто.

Как да съхраняваме босилек?

Ако сте закупили пресен босилек, поставете клончетата в чаша обикновена вода, но далеч от слънчева светлина. Можете да го съхранявате в хладилник, ако увиете стъблата във влажна кърпа.

За зимата изсушете босилека и го използвайте самостоятелно или в комбинация с други билки, като мащерка, магданоз, мента. За да направите това, изсушете листата на босилека във фурна, електрическа сушилня или на открито. Съхранявайте изсушените листа в затворен съд за една година. Можете също така да се запасите с клонки, като ги поставите във фризера. Предварително бланширайте босилека във вряща вода и затворете в херметически затворени торбички за фризер.

Учени: Тази подправка сваля захарта и помага за отслабване

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес